Γράφει η Σουζάνα Καζάκα για την εφημερίδα Μακεδονία της Κυριακής

Ολοκληρώθηκε στην Αρναία ο κύκλος διαβούλευσης της Μελέτης Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων των μεταλλείων που ξεκίνησε από τα τέλη Ιουλίου και συνεχίστηκε αρχές Σεπτεμβρίου σε όλα τα χωριά της ΒΑ Χαλκιδικής, του δήμου Αριστοτέλη, όπου υπάρχει πεδίο εφαρμογής της Μελέτης.

Ο δεύτερος κύκλος συναντήσεων ξεκίνησε την Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου, ενώ είχαν προηγηθεί, στα τέλη Ιουλίου, οι περιοχές Στρατωνίου, Παλαιοχωρίου και Ολυμπιάδας. Σε κάθε ανοιχτή συνάντηση μέχρι σήμερα, οι κάτοικοι και οι αιρετοί άκουγαν τις εισηγήσεις των εκπροσώπων της Ελληνικός Χρυσός και στη συνέχεια έθεταν τα ερωτήματά τους σε σχέση με το περιβάλλον, τα εργασιακά, και άλλα φλέγοντα ζητήματα. Στις περισσότερες των περιπτώσεων οι αντιρρήσεις που εκφράστηκαν από την τοπική κοινωνία ήταν απόρροια της αγωνίας των κατοίκων για εργασιακή διασφάλιση, και ταυτόχρονα ανησυχία για περιβαλλοντικά θέματα που τυχόν ανακύπτουν με την ανάπτυξη της επένδυσης.

Η συμμετοχή στη διαβούλευση υπήρξε από την πρώτη στιγμή ανοιχτή σε όλους τους κοινωνικούς εταίρους, ενώ οι ενδιαφερόμενοι είχαν στη διάθεσή τους πολλαπλά κανάλια συμμετοχής, επιπλέον των προαναφερθέντων συναντήσεων, μέσω των οποίων μπορούσαν να ενημερωθούν για τη μελέτη αλλά και να συμμετάσχουν ενεργά στη διαβούλευση.

Άλλωστε από τα μέσα Ιουλίου, το σύνολο της Μελέτης καθώς και των υποστηρικτικών αρχείων, κατέστη διαθέσιμο και δημόσια προσβάσιμο μέσα από την ιστοσελίδα της εταιρείας, καθώς και τη σχετική ηλεκτρονική φόρμα για την υποβολή σχολίων και προτάσεων επί της μελέτης.

Στο Στρατώνι όπου ουσιαστικά έγινε η αρχή του διαλόγου, ο πρόεδρος του χωριού Γιώργος Βαγιωνάς, είχε ζητήσει την έμπρακτη συμπαράσταση της εταιρείας συμφωνώντας ότι ασυδοσία δεν πρέπει να υπάρχει, αλλά από την άλλη, η εταιρεία οφείλει να ανταποκρίνεται σε κάποια αιτήματα της τοπικής κοινότητας. Στην ίδια συνάντηση τότε, ικανοποιητικές απαντήσεις σε πολλά ζητήματα είχε δώσει ο CEO της Ελληνικός Χρυσός, Δημήτρης Δημητριάδης καθώς και η Διευθύντρια Περιβάλλοντος της Ελληνικός Χρυσός,  Έμμυ Γαζέα. Λίγες μέρες μετά, στο Παλαιοχώρι αρκετοί κάτοικοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της εταιρείας προκειμένου να ενημερωθούν και να θέσουν ζητήματα που απασχολούν την τοπική κοινότητα. Στο πλαίσιο του προβληματισμού που εξέφρασαν, έκαναν αναφορά στο κακό οδικό δίκτυο λόγω κίνησης των φορτηγών, και την ανάγκη να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας. Ανάλογα θέματα απασχόλησαν και τη συνάντηση της Ολυμπιάδας που ακολούθησε.

Φρένο στο διάλογο έβαλε η Ιερισσός

Σε αρκετές περιπτώσεις στη διάρκεια των ανοιχτών συναντήσεων οι κάτοικοι των χωριών της ΒΑ Χαλκιδικής έκαναν σαφές ότι η λειτουργία των μεταλλείων τους βρίσκει σύμφωνους κάτω από συγκεκριμένες και μόνο προϋποθέσεις. Κυριότερες από αυτές ήταν η κάλυψη θέσεων εργασίας με απορρόφηση δυναμικού από την ίδια την περιοχή, καθώς και η υλοποίηση των δεσμεύσεων για μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της μεταλλευτικής και άλλης δραστηριότητας.

Ακόμη και σε συναντήσεις όπου οι τόνοι ανέβηκαν όταν έγινε αναφορά στις απολύσεις ή σε πιο τοπικά προβλήματα που υπάρχουν, η διαβούλευση διεξήχθη κανονικά και ολοκληρώθηκε ομαλά. Η διαδικασία διασαλεύτηκε, ίσως περισσότερο, στη Μ. Παναγία με την ανάρτηση πανό διαμαρτυρίας έξω από τον χώρο της συνάντησης, αλλά και πάλι πραγματοποιήθηκε κανονικά με τη συμμετοχή όλων των πλευρών.

Στην Ιερισσό παρόλα αυτά, δεν επετεύχθη καν η έναρξη της προγραμματισμένης συνάντησης, καθώς η είσοδος των ενδιαφερομένων στο Πολιτιστικό Κέντρο, παρεμποδίστηκε από ομάδα 15 ατόμων περίπου που αντιδρούν στην επένδυση. Μια μέρα αργότερα ο κύκλος της διαβούλευσης ολοκληρώθηκε στην Αρναία όπου η συνάντηση πραγματοποιήθηκε κανονικά.