Το ένα πίσω από το άλλο ανοίγουν στα Ν. Μουδανιά τα καταστήματα γρήγορου καφέ, που απευθύνονται σε πελάτες της πόλης, εργαζόμενους ή άλλους που διεκπεραιώνουν εξωτερικές εργασίες και θέλουν να πιούν τον καφέ τους παράλληλα και γρήγορα.

Τα μικρά μαγαζιά που φυτρώνουν με τρελούς ρυθμούς σε κάθε γωνιά ξεπερνούν σήμερα τα 30 σε αριθμό. Κάποια εξ αυτών παρασκευάζουν αποκλειστικά καφέ και τον συνοδεύουν με μικρά εδέσματα συνήθως. Τα περισσότερα εμπορεύονται ταυτόχρονα περιοδικά, τσιγάρα και άλλα μικρά ή μεγάλα αντικείμενα, καθώς ακόμη και τα mini market παρασκευάζουν καφέ «στο χέρι». Τα λεγόμενα take away ήρθαν για να αντικαταστήσουν τη «μπουγάτσα» με σαφώς μικρότερο λειτουργικό κόστος και ως προς τις πρώτες ύλες, και ως προς το ενοίκιο του χώρου, το ρεύμα κλπ. Από αυτά περίπου τέσσερα ανήκουν σε μεγάλες αλυσίδες franchise οι οποίες όμως έχουν υψηλό κόστος ανάληψης και λειτουργίας. Στη Θεσσαλονίκη για παράδειγμα πολλά τέτοια καταστήματα ήδη βάζουν λουκέτο. Στα Ν. Μουδανιά, που τείνουν να μετατραπούν σε… καφεδούπολη, τα μικρά take away καφέ ανθίζουν τώρα, συμβαδίζοντας με την οικιστική και πολεοδομική ανάπτυξη του τόπου.

Το παραλιακό μέτωπο δυτικά της πόλης, που πρόσφατα άλλαξε την όψη του τόπου, μοιραία παρέσυρα και τη νεολαία εκεί, καθώς η ανάπλαση προσέλκυσε νέες επιχειρήσεις καφέ. Εδώ πλέον μιλάμε για μεγάλα καταστήματα καφέ και αναψυχής που δουλεύουν από το πρωί ως το βράδυ, και την ίδια στιγμή λειτουργούν και ως take away ή delivery. Όπως τονίζει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής Γιάννης Κουφίδης, η ανάπλαση της παραλίας και γενικά οι υποδομές ευνοούν το επιχειρείν σε μεγάλο βαθμό. Ωστόσο, όπως λέει ο ίδιος «τη βιωσιμότητα αυτών των επιχειρήσεων δεν μπορεί κανείς να την προδιαγράψει καθώς αφορά τη δυναμική κάθε επιχείρησης αλλά και το πόσο ανταγωνιστικές είναι αυτές». Η πρόβλεψη που κάνει ο ίδιος πάντως είναι ότι θα φανεί ποιοι και πόσο θα αντέξουν όταν ο χειμώνας «δείξει τα δόντια του» και η κατάσταση στην οικονομία και το ενεργειακό δεν ομαλοποιηθεί για τους πολίτες.

Την παρατήρηση ότι άνοιξε ένας μεγάλος αριθμός μικρών καφέ και take away, κάνει και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ν. Μουδανιών, Γιώργος Λίβανος. «Το φαινόμενο παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, και έγινε έντονο στην πανδημία», τονίζει ο ίδιος. Στο ερώτημα   αν θα επιβιώσουν όλες αυτές οι μικρές επιχειρήσεις, ο κ. Λίβανος απαντά χαριτολογώντας «αν τι ήξερα αυτό θα άνοιγα κι εγώ ένα μικρό κατάστημα καφέ»!

 

Επίσημα στοιχεία

Ενδιαφέρον έχουν και τα επίσημα στοιχεία του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής για τα καταστήματα εστίασης που δείχνουν αύξηση έναρξης επαγγελματικής δραστηριότητας το 2021 σε σύγκριση με το 2017 για την ευρύτερη περιοχή των Ν. Μουδανιών και Ν. Τρίγλιας. Το 2020 παρατηρείται ο μικρότερος αριθμός νέων επιχειρήσεων εστίασης, κλάδος  που επλήγη ιδιαίτερα λόγω πανδημίας, με εξαίρεση τα take away καταστήματα που εξυπηρέτησαν την ίδια περίοδο τους πελάτες τους στους εξωτερικούς χώρους.

 

01/01/2017 έως 31/12/2017: 12

01/01/2018 έως 31/12/2018: 16

01/01/2019 έως 31/12/2019: 13

01/01/2020 έως 31/12/2020: 11

01/01/2021 έως 31/12/2021: 18

01/01/2022 έως 14/10/2022: 18