Συμμετοχή που αγγίζει το απόλυτο ρεκόρ σημειώνει φέτος, μετά από δύο χρόνια απουσίας λόγω της πανδημίας, η Διεθνής Έκθεση Γεωργικών Μηχανημάτων, Εξοπλισμού και Εφοδίων Agrotica. Φέτος η μεγαλύτερη αγροτική έκθεση στα Βαλκάνια με 1.650 εκθέτες από 49 χώρες, διοργανώνεται από τις 20 έως τις 23 Οκτωβρίου, ενώ καταγράφεται καθολική παρουσία επιχειρήσεων από όλο το φάσμα της αγροτικής παραγωγής και τεχνολογίας από όλη τη χώρα.

Όπως είναι φυσικό, δυναμικό παρών δίνουν τόσο εκθέτες όσο και επισκέπτες από ολόκληρο τον νομό Χαλκιδικής. Για μια «πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα φέτος» κάνει λόγο στο Xalkidiki Politiki και ο Άγγελος Τσιαρτσιαφλής, πρόεδρος του Αγροτικού και Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Γαλάτιστας, που διατηρεί φέτος περίπτερο σε συνεργασία με την Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών.

«Οι αγρότες είχαν την έκθεση σαν έναν σταθμό. Γιατί κάθε δύο χρόνια που γινόταν η Agrotica μέσα στον Φλεβάρη, βλέπανε κάποιες νέες τεχνολογίες, κάποιες επιχειρήσεις από όλο το φάσμα της αγροτικής παραγωγής και τεχνολογίας και εκεί παίρναν και τις μεγάλες αποφάσεις», σημειώνει ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής που δραστηριοποιείται στον αγροτικό τομέα, Στέλιος Χούτος, ενώ εκτιμά πως «το σημαντικό για τους αγρότες μας, πέρα από το να δούνε τα μηχανήματα και την τεχνολογία, είναι ότι θα υπάρξει μια σειρά από παράλληλες εκδηλώσεις όπως είναι συνέδρια και ημερίδες. Και θέλω να σταθώ στο ότι φέτος είναι το συνέδριο της Agrotica. Εκεί θα αναπτυχθούν πάρα πολλά θέματα, ενώ η συνδιοργάνωση θα πραγματοποιηθεί με τη Γεωπονική Σχολή του ΑΠΘ. Θα συζητηθούν νέες τεχνολογίες, βιώσιμη ανάπτυξη στη γεωργία κλπ. Θα συζητηθούν πολλά θέματα και καλό είναι ο αγροτικός κόσμος να τα παρακολουθήσει».

Η φετινή διοργάνωση υποδέχεται επίσης μεμονωμένους hosted buyers από 12 χώρες (Αζερμπαϊτζάν, Βουλγαρία, Κύπρο, Αίγυπτο, Γεωργία, Ιορδανία, Λίβανο, Ρουμανία, Σαουδική Αραβία, Ισπανία, Τουρκία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα), ομαδικές επισκέψεις από Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία και Βουλγαρία και δύο επιχειρηματικές αποστολές από το Ιρακινό Κουρδιστάν. Παράλληλα, αναμένονται μεγάλες οργανωμένες αποστολές πολλών χιλιάδων επισκεπτών από όλη την Ελλάδα, καθώς εκδηλώνεται σημαντικό ενδιαφέρον για την έκθεση από αγροτικούς συνεταιρισμούς, ομάδες παραγωγών κα.