Γράφει η Κατερίνα Σμυρλή.

Η Παγκόσμια Ημέρα του εθελοντισμού που καθιερώθηκε να τιμάται στις 5 Δεκεμβρίου κάθε έτους, έρχεται φέτος για να μας θυμίσει ποια πραγματικά είναι η αξία του να είσαι εθελοντής, και τι σημαίνει να προσφέρεις βοήθεια και αγάπη ανιδιοτελώς. Δυστυχώς τα μηνύματα των τελευταίων εβδομάδων δεν βοηθούν πολύ στο να πιστέψει κάποιος στο ιδανικό του εθελοντισμού. Ευτυχώς υπάρχουν τα φωτεινά παραδείγματα του τόπου μας που ανατρέπουν τα κακώς κείμενα και ενισχύουν το αίσθημα της προσφοράς και της βοήθειας. Μιλήσαμε με τρεις ανθρώπους που καθημερινά, όποτε υπάρχει ανάγκη, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και βοηθούν τον συνάνθρωπό τους με γενναιότητα ψυχής.

Ο Αναστάσης Στεφανάκης από το KIDS SAVE LIVES έχει δώσει άπειρες φορές τον χρόνο του και την ενέργειά του για να βοηθήσει έναν άνθρωπο που χρειαζόταν πρώτες βοήθειες. Ο απινιδωτής είναι εργαλείο ζωής για τους διασώστες που άμεσα ανταποκρίνονται σε συμβάν. «Για μένα ο εθελοντισμός είναι ανάγκη ώστε να στηριχθεί η κοινωνία. Να βοηθηθεί το κράτος και ίσως να αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες του. Με ολοκληρώνει και ως άνθρωπο», λέει ο κ. Στεφανάκης στο Xalkidikipolitiki. Η προτροπή του προς όλους είναι να ενταχθούν σε κάποια εθελοντική ομάδα, όπου βλέπουν ότι γίνεται δουλειά και μπορούν να ακολουθήσουν. «Πρέπει ο κάθε φορέας να έχει σε ετήσια βάση θετικά αποτελέσματα», τονίζει ο ίδιος συμπληρώνοντας πως το KIDS SAVE LIVES στα 12 χρόνια ζωής του, έχει χαρίσει τη ζωή σε 28 ανθρώπους παρέχοντας τις πρώτες βοήθειες.

Για τη δική του εμπειρία μάς εκμυστηρεύεται: «Δεν υπάρχει πιο όμορφο πράγμα από την αίσθηση ότι ένα θύμα καρδιακής ανακοπής, που είχε πάει κυριολεκτικά στον άλλο κόσμο, να καταλαβαίνεις ότι αναπνέει ξανά. Δεν το ξεχάσει ποτέ όποιος το έχει ζήσει. Μια τέτοια στιγμή που μου έτυχε, δεν θα την ξεχάσω ποτέ. Το ένιωσα στο μάγουλό μου και στο αυτί μου και έχει αποτυπωθεί στο μυαλό μου».

Στην Κασσάνδρα η βάση Ετοιμότητας της ΕΟΔ έχει συμβάλλει σε άπειρα περιστατικά και έχει βοηθήσει αντίστοιχα κατοίκους και επισκέπτες της Χαλκιδικής. Τα 30 άτομα που αριθμεί δίνουν καθημερινά τον εαυτό τους για τον συνάνθρωπό τους, κι όπως τονίζει ο Θέμις Ιερισσιώτης, «ο εθελοντισμός είναι έργο ζωής με ανιδιοτέλεια. Πρέπει να το θέλει η ψυχούλα σου και όχι να αποσκοπείς κάπου αλλού». Ο ίδιος μας περιγράφει τα συναισθήματα: «Κάθε φορά που σώζεις κάποιον είναι σαν να σου έδωσε ο θεός μια λευκή επιταγή να εξαργυρώσεις και εσύ δεν συγκρίνεις το συναίσθημα με τίποτα άλλο. Χάρη στην εκπαίδευση που έχουμε και σώζουμε ανθρώπινες ζωές, ζούμε κι εμείς αυτό το υπέροχη συναίσθημα. Δίνεις την ευκαιρία στον συνάνθρωπό σου να κάνει γενέθλια»! Το μήνυμα που στέλνει ο κ. Ιερισσιώτης προτρέπει τον κόσμο να ακολουθήσει τον εθελοντισμό αφού το νιώθει μέσα του, και όχι παροδικά και έπειτα να εγκαταλείψει.
«Αν η πολιτεία βοηθούσε κατ΄ ελάχιστο τις ομάδες, τότε θα μπορούσαμε να σώσουμε πολλούς περισσότερους ανθρώπους», επισημαίνει.

Ο ΟΦΚΑΘ με τους εθελοντές του συμβάλλουν στην έρευνα και διάσωση με πολύ θετικά αποτελέσματα στις περισσότερες περιπτώσεις. Ο Χρήστος Ράμος, από την ομάδα, μιλά για τον εθελοντισμό λέγοντας πως «είναι τρόπος ζωής, κάτι ανεπανάληπτο όταν κάποιος βοηθάει το κοινωνικό σύνολο».

«Μπορείς να βοηθάς τον άνθρωπο, αλλά και το περιβάλλον, επικουρικά πάντα πίσω από τις κρατικές αρχές. Νομίζω ότι μετά το ρήμα ¨αγαπώ¨,  το ¨βοηθώ¨ είναι το πιο όμορφο και σημαντικό», λέει χαρακτηριστικά.

Στη μνήμη του ανακαλεί στιγμές αγάπης και αγαλλίασης όταν βρίσκουν έναν άνθρωπο που χάθηκε και βλέπουν τα χαμόγελα στα πρόσωπα της οικογένειας. «Ήταν μεγάλη χαρά να κλείνουμε το 2022 με τον39χρονο αγνοούμενο από το νοσοκομείο Παπανικολάου, που εντοπίσαμε και φέραμε πίσω στην οικογένειά του. Το ευχαριστώ της οικογένειας ήταν μεγάλο για εμάς», περιγράφει ο κ. Ράμος.

Και στο μήνυμά του για την Ημέρα Εθελοντισμού, λέει τα εξής: «Στους δύσκολους καιρούς της χώρας το πνεύμα του εθελοντισμού είναι υπαρκτό. Εθελοντές μπορεί να είναι και οι πολίτες που δεν το ξέρουν όταν απλώνουν ένα χέρι βοήθειας στον συνάνθρωπό τους. Στον αγώνα αυτόν δεν περισσεύει κανείς. Δεν έχουμε μέρες, νύχτες και γιορτές, αλλά και κανείς δεν μας το επιβάλλει.  Λέω στους πάντες να σηκωθούν από τα κρεβάτια τους και να εγγραφούν σε μια ομάδα».