Σε θαύμα παραπέμπουν οι συγκλονιστικές εικόνες από την Τουρκία, καθώς έντεκα ημέρες μετά τον φονικό σεισμό, οι διασώστες κατάφεραν να ανασύρουν μία 17χρονη από τα συντρίμμια.

Η διάσωση της Αλέινα έγινε στην περιοχή του Καγιάμπασι στο Καχραμάνμαρας.

Ο κόσμος που έχει συγκεντρωθεί ξεσπά σε χειροκροτήματα μόλις οι διασώστες πλησιάζουν το ασθενοφόρο, που στη συνέχεια μετέφερε το κορίτσι στο νοσοκομείο.

Η νεαρή κοπέλα είχε τις αισθήσεις της τη στιγμή που οι διασώστες την απεγκλώβισαν και μπόρεσε να ανοιγοκλείσει τα μάτια της, όπως της ζήτησαν οι γιατροί που βρίσκονταν στο σημείο, δήλωσε ένας από τους διασώστες.

Με δάκρυα στα μάτια ο θείος της φίλησε έναν προς έναν τους εθελοντές που την έσωσαν. «Είμαστε πολύ χαρούμενοι. Είναι ασύγκριτο να βλέπουμε τη χαρά της οικογένειας», δήλωσε ο Ισμαήλ, ένας από τους διασώστες.

Εθελοντές, κυρίως ανθρακωρύχοι που έχουν φτάσει στις πληγείσες περιοχές από διάφορα σημεία της Τουρκίας, εξακολουθούν να αναζητούν επιζώντες στα ερείπια.

«Όλοι οι ανθρακωρύχοι θα σας πουν το ίδιο. Ήρθαμε εδώ με την ελπίδα να εντοπίσουμε έναν ήχο που προέρχεται από κάποιον επιζώντα», εξήγησε ο ανθρακωρύχος Αλί Ακντογάν. «Ακόμη κι αν ο ήχος προέρχεται από μια γάτα, θα προσπαθήσουμε να τη σώσουμε».

«Τι μέρα είναι;» ρώτησε μητέρα που ανασύρθηκε ζωντανή μετά από 228 ώρες

«Τι μέρα είναι;». Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια που κατάφερε να εκστομίσει μία γυναίκα που ανασύρθηκε ζωντανή ύστερα από 228 ώρες με τη βοήθεια των σωστικών συνεργείων από τα ερείπια.

Όπως αναφέρει το CNN, η γυναίκα είχε τις αισθήσεις όταν είδε τον διασώστη να επιχειρεί να την απεγκλωβίσει από τα συντρίμμια.

Αν και δεν διευκρινίζεται το σημείο όπου εντοπίστηκε ζωντανή, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο «Anadolu», η γυναίκα ήταν πολύ τυχερή. Μαζί της σώθηκαν και τα παιδιά της. Σε ότι αφορά στην ταυτότητα της γυναίκας, το μόνο που γνωρίζουν οι αρχές είναι πως πρόκειται για αλλοδαπή, ωστόσο δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή η εθνικότητά της.

Σύμφωνα με τον Τούρκο διασώστη που την εντόπισε, η γυναίκα χάρηκε όταν τους είδε. «Στην αρχή της κράτησα το χέρι. Μιλήσαμε, κουβεντιάσαμε και την ηρεμήσαμε», είπε.

Λίγες ώρες νωρίτερα, μία 77χρονη, η Φατμά Γκουνγκόρ ανασύρθηκε ζωντανή από τα συντρίμμια στην πόλη Aντιγιαμάν, ύστερα από 212 ώρες μετά την ισχυρότατη σεισμική δόνηση.

Το τσουχτερό κρύο «δίκοπο μαχαίρι» για την επιβίωση των εγκλωβισμένων

Για τον Δρ. Σάντζια Γκούπτα, επικεφαλής ιατρικό ανταποκριτή του CNN, που βρίσκεται στην επαρχία Χατάι της Τουρκίας, «είναι ασυνήθιστο για τους ανθρώπους να επιβιώνουν για περισσότερες από 100 ώρες παγιδευμένοι στα ερείπια. Για τον λόγο αυτό οι περισσότεροι απεγκλωβίζονται μέσα σε 24 ώρες».

«Ωστόσο», όπως επισημαίνει, «οι χαμηλές θερμοκρασίες στο επίκεντρο του σεισμού μπορεί να παρατείνουν τον χρόνο επιβίωσης για τους εγκλωβισμένους».

«Το τσουχτερό κρύο είναι “δίκοπο μαχαίρι”. Αφενός καθιστά πολύ δύσκολη την διάσωση καθώς ο υδράργυρος δείχνει κάτω από το μηδέν αυτή τη στιγμή… Από την άλλη μπορεί να μειώσει τις απαιτήσεις των παγιδευμένων σε νερό», αναφέρει και προσθέτει:

«Δεν υπάρχουν πολλά δεδομένα για το πόσο καιρό θα μπορούσαν να επιβιώσουν οι άνθρωποι υπό αυτές τις καταστάσεις, αλλά βλέπουμε ορισμένους να απεγκλωβίζονται έχοντας τις αισθήσεις τους ύστερα από 200 ώρες που είναι παγιδευμένοι στα ερείπια».

Πάνω από 42.000 οι νεκροί

Όπως ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσίας Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτων Καταστάσεων (AFAD) μέχρι στιγμής στην Τουρκία έχουν καταμετρηθεί 36.187 νεκροί. Στη Συρία έχουν αναφερθεί 5.800 νεκροί, αν και ο αριθμός αυτός παραμένει ίδιος εδώ και ημέρες.

Καμία από τις δύο χώρες δεν έχει ανακοινώσει πόσοι είναι οι αγνοούμενοι. Στο μεταξύ εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια, αφού έμειναν άστεγοι την ώρα που επικρατεί πολικό ψύχος.

Στην πόλη Καχραμανμαράς η φωτογραφία δύο αγνοούμενων αγοριών έχει τοποθετηθεί σε δέντρο κοντά στην πολυκατοικία στην οποία έμεναν.

«Οι γονείς τους πέθαναν», δήλωσε ο Μπαϊράμ Νατσάρ, που γλίτωσε από τον σεισμό. Εξήγησε ότι τα πτώματα των γονιών των δύο αγοριών παραμένουν κάτω από τα ερείπια.

Περισσότεροι από 4.300 μετασεισμοί έχουν καταγραφεί στην περιοχή μετά την αρχική σεισμική δόνηση της 6ης Φεβρουαρίου.

Ανθρωπιστικά κομβόι

Η κυβέρνηση της Συρίας έχει ανακοινώσει ότι οι νεκροί στις περιοχές που ελέγχει φτάνουν τους 1.414, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για τελικό απολογισμό.

Τα περισσότερα θύματα βρίσκονται στην ανταρτοκρατούμενη βορειοδυτική Συρία, με τους διασώστες να επισημαίνουν ότι στην περιοχή δεν έχει απεγκλωβιστεί κανένας ζωντανός από τις 9 Φεβρουαρίου. Κατά συνέπεια οι προσπάθειες πλέον επικεντρώνονται στην παροχή βοήθειας στους επιζώντες.

Μεγάλο μέρος των υποδομών της περιοχής έχει υποστεί ζημιές ή έχει τεθεί εκτός λειτουργίας λόγω του 12ετούς πολέμου και οι υγειονομικές αρχές είναι αντιμέτωπες με το δύσκολο έργο να διασφαλίσουν ότι οι επιζώντες τώρα δεν θα μολυνθούν από κάποια ασθένεια.

Η παροχή βοήθειας στη βορειοδυτική Συρία καθίσταται δύσκολη λόγω των συγκρούσεων και πολλοί κάτοικοι της περιοχής αισθάνονται εγκαταλελειμμένοι, καθώς βοήθεια φτάνει σε άλλες πληγείσες περιοχές.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επεσήμανε χθες Τετάρτη ότι ανησυχεί ιδιαίτερα για την υγεία των κατοίκων της βορειοδυτικής Συρίας, όπου περίπου 4 εκατ. άνθρωποι ήδη βασίζονταν στην ανθρωπιστική βοήθεια πριν τον σεισμό.

Μέχρι σήμερα 119 φορτηγά του ΟΗΕ έχουν περάσει από δύο συνοριακά περάσματα στη μεθόριο μεταξύ της Τουρκίας και της Συρίας, μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια, δήλωσε εκπρόσωπος του οργανισμού.

Πηγή: protothema.gr