Η απάντηση του υπουργού αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων Γ. Γεωργαντά σχετικά με τον αποκλεισμό των βερικοπαραγωγών της Χαλκιδικής από την στήριξη de minimis, ύστερα από επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ, Κυριακής Μάλαμα, φαίνεται να προβλημάτισε έντονα τους αγρότες του νομού, οι οποίοι νιώθουν αδικημένοι.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξήγησε ειδικά για τα βερίκοκα το εξής: στη χώρα υπάρχουν 92.620 στρέμματα και από αυτά, τα παραγωγικά στρέμματα είναι τα 70.000. Η συγκεκριμένη αποζημίωση συνδέεται με τις βροχοπτώσεις του καλοκαιριού, οι οποίες δημιούργησαν μεγάλο ζήτημα στην ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος και αφορά μόνο 4.600 παραγωγικά στρέμματα.

Παραθέτοντας τα στοιχεία σημείωσε ότι για τις βροχοπτώσεις του καλοκαιριού στην Χαλκιδική, στην καλλιέργεια στα βερίκοκα, υπήρχαν ελάχιστες αναγγελίες στον ΕΛΓΑ της Θεσσαλονίκης αλλά ο έλεγχος που έγινε από τις αρμόδιες υπηρεσίες δεν κατέδειξε μετρήσιμη ζημία.

Σχολιάζοντας την απάντηση του κ. Γεωργαντά ότι «μόνο για τον παγετό καταβλήθηκαν πέρυσι στους παραγωγούς της Χαλκιδικής 3 εκατ. ευρώ» ο πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού Σημάντρων Βαγγέλης Μισαηλίδης, υπογραμμίζει πως «δυστυχώς η απάντηση του κυρίου υπουργού δεν μας πείθει!».

Ο ίδιος κάνει λόγο ότι η Χαλκιδική σαν νομός δεν λαμβάνεται ποτέ σοβαρά στα υπόψη και ότι δεν υπήρχε κανένας απολύτως λόγος να δικαιολογεί την απόρριψη του νομού από την στήριξη: «Δεν γίνεται επειδή η Χαλκιδική αποζημιώθηκε με 3 εκατομμύρια ευρώ για την παγωνιά του 2022, ο υπουργός να υποστηρίζει ότι στη δεδομένη περίπτωση δεν μπορούμε να πάρουμε στήριξη de minimis!», λέει ενώ παράλληλα τονίζει: «και άλλες περιοχές είχαν αποζημιωθεί, αλλά αυτό μάλλον δεν μετράει. Απ’ ότι φαίνεται δεν μας υπολογίζουν. Η Χαλκιδική μένει πάντα απ’ έξω και λυπάμαι πολύ γι’αυτό».

Ο κ. Μισαηλίδης μάλιστα για να δικαιολογήσει τα παραπάνω λεγόμενα του συνεχίζει παραθέτοντας κάποια βασικά στοιχεία που δημιουργούν ερωτηματικά ως προς τον τρόπο λήψης αποφάσεων: «Για να καταλάβετε, επικαλέστηκαν το πόρισμα του ΕΛΓΑ ότι η Χαλκιδική δηλαδή είχε ελάχιστες βροχοπτώσεις και εφόσον αποζημιώθηκε παλαιότερα δεν δικαιολογείται να πάρει ενίσχυση. Ας μην γελιόμαστε όμως, όταν είχαν πόρισμα για τις ελιές του 2021 από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές, που άγγιζαν το 70%, δεν λάβανε τίποτα υπόψη τους για να δώσουν de minimis ενίσχυση στην ελιά».

Σύμφωνα με τον ίδιο πάντως η φετινή χρονιά φαίνεται να είναι μια καλή χρονιά, όμως δεν παύει να υπάρχει το πρόβλημα με τα εργατικά χέρια: «Αν όλα εξελιχθούν καλά όπως δείχνει η μέχρι στιγμής εικόνα, η χρονιά αναμένεται ευνοϊκή για την παραγωγή των βερίκοκων. Αυτό που μας προβληματίζει είναι τα εργατικά χέρια. Δεν έχουν ανοίξει οι θέσεις εργασίας, ώστε να δημιουργηθούν οι μεταποιήσεις και να έρθει το προσωπικό. Δεν σας κρύβω, λοιπόν ότι υπάρχει αγωνία και έντονη ανησυχία στον αγροτικό τομέα με την τεράστια αυτή έλλειψη στα εργατικά χέρια. Αυτό σημαίνει ότι η συγκομιδή κινδυνεύει να μείνει αμάζευτη!», καταλήγει ο πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού Σημάντρων φανερά προβληματισμένος.