Μια ξεχωριστή δράση πραγματοποιήθηκε στον δήμο Κασσάνδρας, από τους Έλληνες του Καναδά, οι οποίοι θέλησαν να διαθέσουν  δέντρα που θα φυτευτούν και θα ευδοκιμήσουν στην χερσόνησο.

Ο αντιδήμαρχος Κασσάνδρας Παύλος Παντζίκης σχολιάζοντας την χειρονομία των Ελλήνων ομογενών στο XalkidikiPolitiki αναφέρει πως «είμαστε πολύ χαρούμενοι που υποδεχόμαστε σήμερα εδώ τον κ. Κακάλα. Ήταν έκπληξη για εμάς, καθώς παρόλο που υπήρχαν συζητήσεις για την υλοποίηση αυτής της δράσης, ο Καναδάς έπεφτε λιγάκι μακρυά».

«Η δεντροφύτευση συνδέεται με την Ελληνική Επανάσταση και με τα 200 χρόνια της Εθνικής Παλιγγενεσίας. Αυτά τα δέντρα θα μπούνε στον δήμο και με συγκεκριμένες υποδείξεις της υπηρεσίας πρασίνου, ώστε μελλοντικά να ευδοκιμήσουν και να θυμίζουν στους νεότερους την πορεία τους», συνεχίζει ο κ. Παντζίκης.

Για το εάν τα δέντρα αυτά μπορούν να αναπτυχθούν στον συγκεκριμένο χώρο ο ίδιος εξηγεί: «Ύστερα από την επικοινωνία που είχαμε με τους υπεύθυνους, μας δόθηκαν σαφείς οδηγίες για τα δέντρα και την ανάπτυξη τους. Το δέντρο αυτό πέρα από την Ελλάδα έχει ευδοκιμήσει και σε άλλες χώρες, όπως είναι η Γαλλία, η Ρωσία και άλλες», ενώ τονίζει πως «αυτό το είδος δέντρου (σφένδαμος) προϋπήρχε στην Ευρώπη και μετακινήθηκε κάποιους αιώνες νωρίτερα στον Καναδά».

Μιλώντας στο XalkidikiPolitiki και ο διαχειριστής του Ελληνοκαναδικού προγράμματος δεντροφύτευσης Γιάννης Κακάλας αναφέρει: «Η ελληνική κοινότητα του Καναδά κάνει δώρο 40 χιλιάδες δέντρα σε 200 δήμους της Ελλάδας και έχουμε αναλάβει να το υλοποιήσουμε για να τιμήσουμε τα 200 χρόνια της Εθνικής Παλιγγενεσίας».

Όσο για την επιλογή του συγκεκριμένου δέντρου (είδος σφένδαμου) ο κ. Κακάλας επισημαίνει: «Αυτό το δέντρο είναι ένα υπερδέντρο. Απλά σκεφτήκαμε σαν ιδέα ότι μπορεί να κάνει πολύ μεγάλο καλό στην Ελλάδα τόσο από θέμα καλλωπισμού και από θέμα αναδασώσεων, όσο και πρωτογενούς παράγοντα».

«Στόχος μας είναι να ενημερώσουμε όλη την κοινότητα και να επεκταθούμε. Προχωράμε σταθερά και το πρόγραμμα είναι αλήθεια ότι διευρύνεται», λέει ο ίδιος και καταλήγει λέγοντας πως «όλοι οι δήμοι ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό και αποδέχθηκαν θετικά την χειρονομία των Ελλήνων του Καναδά για την δεντροφύτευση!».