Μέσα σε ένα παλιό αρχοντικό, από τα λίγα εναπομείναντα στη γειτονιά, στην Κρυοπηγή της Κασσάνδρας, υπάρχει ένα εστιατόριο που διατηρεί αναλλοίωτες τις γεύσεις της ελληνικής γενικά αλλά και της Χαλκιδικιώτικης κουζίνας ιδιαίτερα. Ο λόγος για την «Πλατεία της Ανθούλας», ένα σημείο συνάντησης της παράδοσης σε όλες τις εκφάνσεις της, από την κουζίνα, μέχρι την αρχιτεκτονική.

Η αρχή έγινε πριν από 26 χρόνια, το 1997, όταν η κα. Ανθούλα είχε συμπληρώσει ήδη 19 χρόνια εργασίας στο πανεπιστήμιο, σε ένα παράρτημα που είχε δημιουργήσει μία Γερμανίδα στην περιοχή. «Επειδή μαγείρευα καλά, ο άντρας μου μού πρότεινε να γίνω ταβερνιάρα», συνηθίζει να λέει χαριτολογώντας η κα. Ανθούλα, ένας άνθρωπος ζεστός, οικείος, δοτικός, όπως ακριβώς οι συνταγές που ετοιμάζει για τους ντόπιους αλλά και τους επισκέπτες. Πρόκειται για μία οικογενειακή επιχείρηση που μετρά ήδη δύο γενιές. Το κτήριο, ιδιοκτησίας της γιαγιάς της οικογένειας, ανακαινίστηκε πλήρως, διατηρώντας στο ακέραιο τα παραδοσιακά του στοιχεία. Η κα Ανθούλα μαζί με τον άντρα της, Γιώργο Κρήτου και εν συνεχεία με τον γιο της Δημήτρη, κάνουν αυτό που γνωρίζουν καλύτερα. Να διατηρούν ζωντανή την παράδοση μέσα από το φαγητό που είναι άμεσα συνδεδεμένο με την κουλτούρα της περιοχής.

«Είμαστε κυρίως γνωστοί για τα μαγειρευτά μας φαγητά. Για παράδειγμα σε μία παραγγελία θα σερβίρουμε κατ’ αναλογία 5-6 μαγειρευτά και 2-3 ψητά», εξηγεί η κα Ανθούλα, τονίζοντας πως δίνουν έμφαση στις απλές γεύσεις και τα αγνά υλικά. Φυσικά όμως δε θα μπορούσε να λείπουν από ένα εστιατόρια σαν και αυτό παραδοσιακά μαγειρευτά της περιοχής, που έχουν κάνει μεγάλη «καριέρα» όλα αυτά τα χρόνια. Από την κουζίνα του μαγαζιού, βγαίνουν πιάτα όπως κατσικάκι Κασσανδρινό, με ρύζι και κρεμμυδάκι, ένα γεύμα κατεξοχήν παραδοσιακό, τοπικό και πασχαλιάτικο, που είναι γνωστό αποκλειστικά στη νότια Χαλκιδική. Το μενού απαρτίζεται επίσης από πιάτα όπως πολίτικο Χουνκιάρ μπεγιεντί, που είναι μοσχαράκι με πουρέ μελιτζάνας, κοτόπουλο με ρόδι, γνωστό και ως «βυζαντινό» κι ένα σωρό άλλες νοστιμιές που ακολουθούν αυστηρά την αρχή της εποχικότητας και υπόσχονται όχι μόνο να σε χορτάσουν, αλλά και να σε συγκινήσουν. Μία κουζίνα ανοιχτή προς όλους με vegan και vegetarian συνταγές, καθώς και gluten free υλικά.

Φυσικά η μεγάλη επιτυχία ήρθε όταν ξεκίνησαν να φυτεύουν στον κήπο του σπιτιού τους, σε μία έκταση περίπου τεσσάρων στρεμμάτων, λαχανικά, καθώς και να ασχολούνται με την κομποστοποίηση και άλλες sustainable πρακτικές. Ο κ. Γιώργος εμπνεύστηκε από το παραδοσιακό μοντέλο του μπαχτσέ, που αποτελεί επιταγή των ημερών καθώς πρόκειται για ένα βιώσιμο μοντέλο λειτουργίας που σέβεται τους πόρους της φύσης, αναδεικνύοντας τη σημασία της αειφορίας και στην τοπική κουζίνα. Ποιος δεν θα ήθελε να δοκιμάσει μελιτζάνες και ντομάτες που κόπηκαν πριν από λίγη ώρα από τον μπαχτσέ;

Η μέρα ξεκινάει από νωρίς το πρωί. Η κα Ανθούλα, ανοίγει το μαγαζί, ετοιμάζοντας τις παρασκευές γεμάτη μεράκι και έτοιμη να συναντήσει ντόπιους αλλά και επισκέπτες, κυρίως από τη Θεσσαλονίκη, με τους ξένους τουρίστες να αποτελούν εξαίρεση. Στη συνέχεια, το απόγευμα σερβίρει αυτά που έφτιαξε στους πελάτες. «Πλέον έχω χτίσει μία πιο προσωπική σχέση με τον κόσμο. Έχω πελάτες από την αρχή του μαγαζιού. Πολλοί πλέον με εμπιστεύονται και μου λένε ’φέρε μου ότι θες εσύ’», αναφέρει χαρακτηριστικά η κα Ανθούλα.

Το εστιατόριο ανοίγει τις πόρτες του καθημερινά στις 16.00 το μεσημέρι. «Λόγω του φόρτου εργασίας, δουλεύουμε κυρίως με κρατήσεις. Στη χαμηλή σεζόν τον Μάιο και λίγο τον Ιούνιο και μετά Σεπτέμβρη, Οκτώβρη, ανοίγουμε και Κυριακές μεσημέρια», σημειώνει η κα Ανθούλα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η «Πλατεία της Ανθούλας» έχει αποσπάσει μία σειρά από βραβεία σε εγχώριους διαγωνισμούς ξεχωρίζοντας για την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα.