Η σημασία του μεταλλευτικού έργου στις Σκουριές Χαλκιδικής αναδεικνύεται στο πλαίσιο καταγραφής και αναφοράς των δέκα σημαντικότερων έργων εξόρυξης χαλκού ανά τον κόσμο, που αποτυπώνει άρθρο της κορυφαίας ιστοσελίδας του είδους, mining.com. Η σημασία του ελληνικού κοιτάσματος τοποθετείται στη μέση της δεκάδας, ενώ πρόκειται και για το μοναδικό έργο που εκτελείται σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Άλλωστε, η εξόρυξη πρώτων υλών στρατηγικής σημασίας για την ίδια την Ευρώπη, οδηγεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συγκεκριμένους στόχους που θα πετύχουν την αυτονομία της ΕΕ σε κρίσιμες πρώτες ύλες. (περισσότερα για την ΕΕ και τις πρωτοβουλίες Βιώσιμου Εφοδιασμού με πρώτες ύλες διαβάστε εδώ)

Η ζήτηση για χαλκό, ένας οικονομικός δείκτης από μόνος του λόγω της ευρείας χρήσης του σε καλωδιώσεις και υδραυλικές εγκαταστάσεις, αναμένεται να επεκταθεί σημαντικά καθώς ο κόσμος μεταβαίνει σε πιο πράσινη ενέργεια για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, με τον Χαλκό να αποτελεί τη βασική πρώτη ύλη για την ανάπτυξη των απαραίτητων δικτύων μεταφοράς ενέργειας.

Όπως δημοσιεύει το ηλεκτρονικό περιοδικό mining.com η ετήσια παγκόσμια προσφορά του κόκκινου μετάλλου προβλέπεται να αυξηθεί κατά 26% σε 38,5 εκατομμύρια τόνους έως το 2035, ενώ εξακολουθεί να είναι 1,7% χαμηλότερη από τη ζήτηση, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε τον Απρίλιο η International Copper Association, ένας βιομηχανικός εμπορικός όμιλος.

Τα κορυφαία έργα χαλκού στον κόσμο, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από την Mining Intelligence, μέρος του The Northern Miner Group, είναι δύο στην Άπω Ανατολή. Το τρίτο είναι στη Χιλή. Δεν υπάρχουν στη Βόρεια Αμερική, η Αφρική έχει τέσσερα, ενώ καθόλου αμελητέα δεν είναι η μελλοντική προσφορά της Ελλάδας με το ανάλογο έργο στις Σκουριές.

Ας δούμε όμως αναλυτικά τι γίνεται ανά τον κόσμο με τα εξορυκτικά έργα στα κοιτάσματα χαλκού.

Η περιοχή Zabaikalye της Ρωσίας, η οποία κατέχει το έργο χαλκού Udokan, συνορεύει με τη Μογγολία όπου το Rio Tinto (NYSE: RIO; LSE: RIO; ASX: RIO) ηγείται του έργου Oyu Tolgoi.

Η Udokan Copper, μέρος του διαφοροποιημένου Ομίλου USM που ανήκει στον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Alisher Usmanov, διαθέτει το μεγαλύτερο μη παραγωγικό κοίτασμα χαλκού στη χώρα. Αλλά αυτό θα αλλάξει μέσα σε μήνες, αν όχι εβδομάδες, καθώς το έργο δοκιμάζει τα μηχανήματα πριν από την πρώτη παραγωγή. Σύμφωνα με τον ιστότοπο της Udokan, η ανάπτυξη ξεπερνά τους άλλους στη λίστα με την πιθανή διάρκεια ζωής του ορυχείου τα 70 χρόνια και την αξία πόρων 178,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, περισσότερο από τα άλλα εννέα μαζί. (Δεν έχουν δημοσιευθεί οικονομικές μελέτες.)

Το έργο αξίας 2,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων περιέχει 26,7 εκατομμύρια τόνους χαλκού σε μετάλλευμα βαθμολόγησης 1,1% χαλκού, σύμφωνα με εκτίμηση πόρων σύμφωνα με τον κώδικα εξόρυξης JORC της Αυστραλίας. Από 12 εκατομμύρια τόνους μεταλλεύματος ετησίως προβλέπεται πως θα παράγει 135.000 τόνους 99,9% καθόδων χαλκού και 45% συμπυκνώματος χαλκού, αλλά δεν γίνεται αναφορά για το πόσο από το καθένα.

Το κοίτασμα ανακαλύφθηκε από τη γεωλόγο Elizaveta Burova το 1949, όταν ο Ιωσήφ Στάλιν ήταν ακόμα επικεφαλής της Σοβιετικής Ένωσης. Ορυχεία έχουν προταθεί για την περιοχή από τη δεκαετία του 1970, αλλά μόνο οι τεχνολογικές εξελίξεις των τελευταίων ετών έχουν προωθήσει τα σχέδια.

Στη δεύτερη θέση, το έργο Oyu Tolgoi του Rio Tinto, αξίας 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην έρημο Γκόμπι, ξεκίνησε την υπόγεια παραγωγή τον Μάρτιο. Η ετήσια παραγωγή αναμένεται να είναι περίπου 500.000 τόνοι χαλκού από το 2028 έως το 2036. Η ανοιχτή εξόρυξη βρίσκεται σε παραγωγή από το 2011.

Η Teck Resources (TSX: TECK.A/TECK.B; NYSE: TECK) ξεκίνησε να παράγει τον Μάρτιο από το ανοιχτό ορυχείο Quebrada Blanca 2 στη βόρεια Χιλή. Η παραγωγή χαλκού υπολογίζεται σε 316.000 τόνους ετησίως κατά τα πρώτα πέντε χρόνια λειτουργίας του ορυχείου. Η ιαπωνική Sumitomo κατέχει το 30% του έργου.

Το QB2, όπως το ονομάζουν, θα διπλασιάσει την παραγωγή χαλκού της εταιρείας. Ενσωματώνει πολλά αυτόνομα συστήματα, τα οποία θα περιλαμβάνουν ολόκληρο τον στόλο των φορτηγών μεταφοράς εντός πέντε ετών. Το ορυχείο θα ελέγχεται από ένα απομακρυσμένο κέντρο επιχειρήσεων 1.700 χλμ. μακριά στο Σαντιάγο.

Το έργο, που εκτιμάται ότι κοστίζει έως και 7,8 δισεκατομμύρια δολάρια, περιλαμβάνει το ορυχείο στα 4.400 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, έναν συμπυκνωτή, μια μονάδα αφαλάτωσης νερού που χρησιμοποιείται στον συμπυκνωτή, έναν αγωγό για το συμπύκνωμα και ένα νέο λιμάνι στον Ατλαντικό.

Η QB2 κατέχει 1,4 δισεκατομμύρια αποδεδειγμένα, και πιθανούς τόνους με 0,5% χαλκό και 0,2% μολυβδαίνιο. Υπάρχουν επίσης 3,6 δισεκατομμύρια μετρημένοι και ενδεικνυόμενοι τόνοι και 3,1 δισεκατομμύρια συναγόμενοι τόνοι. Κατά τη διάρκεια ζωής 27 ετών, το ορυχείο θα χρησιμοποιούσε μόνο το 18% των αποδεδειγμένων και πιθανών αποθεμάτων, είπε η εταιρεία.

«Η Eldorado Gold (TSX: ELD, NYSE: EGO) σηματοδοτεί τη μέση της λίστας των 10 κορυφαίων μας με το έργο χρυσού-χαλκού των Σκουριών στη Βόρεια Ελλάδα», λέει το δημοσίευμα

Στην Ελλάδα, και ειδικότερα στη ΒΑ Χαλκιδική, για το έργο των Σκουριών, παρά τις όποιες αντιδράσεις ή καθυστερήσεις σημειώθηκαν στο παρελθόν, η Eldorado Gold εξασφάλισε στα τέλη του έτους την απαραίτητη χρηματοδότηση ύψους 680 εκατομμυρίων  ευρώ (1,1 δισεκατομμύρια δολάρια) για την ολοκλήρωση του έργου, το οποίο διαθέτει βεβαιωμένα αποθέματα 3,7 εκατομμυρίων ουγκιών χρυσού και 1,7 δισεκατομμύρια λίβρες χαλκού και στοχεύει σε ετήσια παραγωγή 140.000 ουγκιών χρυσού και 67 εκατομμύρια λίβρες χαλκού για τις επόμενες δύο δεκαετίες. 

Η Asmara, που αναπτύσσεται από τον όμιλο Sichuan Road and Bridge Group της Κίνας στην Ερυθραία, ηγείται των τεσσάρων έργων στην Αφρική στη λίστα, ακολουθούμενη από το Kipushi της Ivanhoe Mines (TSX: IVN; US-OTC: IVPAF) στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, το Al Hadeetha από Alara Resources (ASX: AUG) στο Ομάν και Motheo by Sandfire Resources (ASX: SFR) στη Μποτσουάνα.

Οι πληροφορίες είναι ελάχιστες για το έργο Asmara στην Ερυθραία, μια χώρα που διευθύνεται τα τελευταία 30 χρόνια από τον Πρόεδρο Isaias Afwerki. Το έργο προβλέπει συνολικά έσοδα 5,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ανέφερε ο ιστότοπος Equal Ocean που διευθύνεται από την Κίνα πριν από δύο χρόνια. Η εκτίμηση του εισοδήματος βασίστηκε στην τιμή του χαλκού περίπου 9.400 $ ανά τόνο, του χρυσού στα 1.780 $ ανά ουγγιά. και το ασήμι στα 25,78 δολάρια ανά ουγγιά.

Το ανοιχτό έργο, περίπου 20 χλμ. από την πρωτεύουσα που μοιράζεται το ίδιο όνομα, θα παράγει 65 εκατομμύρια λίβρες χαλκό, 184 εκατομμύρια λίβρες ψευδάργυρο, 42.000 ουγκιές. χρυσό και 1 εκατομμύριο ουγκιές. ασήμι κατά τα πρώτα οκτώ χρόνια  σύμφωνα με μελέτη σκοπιμότητας του 2013.

 

Πηγή: https://www.mining.com/top-10-new-copper-projects-by-mine-life/