Αν πέρσι η πράσινη ελιά Χαλκιδικής είχε αυξημένη παραγωγή κατά 50%, φέτος το προϊόν θα είναι σίγουρα μειωμένο κατά πολύ περισσότερο.

Τα χαμόγελα θα λείψουν φέτος από τα πρόσωπα των ελαιοπαραγωγών καθώς οι καιρικές συνθήκες του χειμώνα δεν ευνόησαν την παραγωγή της πράσινης ελιάς Χαλκιδικής. Η συγκεκριμένη ποικιλία «αγαπά» τους πιο ψυχρούς χειμώνες, κάτι που φέτος δεν είχαμε, με συνέπεια να μην ευδοκιμήσει η εν λόγω παραγωγή.

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σημάντρων, Βαγγέλης Μισαηλίδης, «Ο Δεκέμβριος και ο Ιανουάριος ήταν πολύ ζεστοί μήνες και τα δέντρα δεν μπόρεσαν να «κοιμηθούν». «Χρειάζονταν περισσότερες μέρες με ψυχρές θερμοκρασίες για να δώσουν καρπό», τονίζει.

Η πτώση της ελαιοκαρπίας κατά 70 με 80 τοις εκατό σε σχέση με πέρσι είναι πρωτοφανής. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, Στέλιο Χούτα, η κατάσταση που διαμορφώνεται στο προϊόν θα συμπαρασύρει την ελαιοποίηση και τη μεταποίηση. «Οι επιπτώσεις θα είναι αρνητικές για όλους τους επαγγελματίες της περιοχής», αναφέρει.

Ο κ. Μισαηλίδης από την πλευρά του, προβλέπει ότι μόνο οι μεγαλοπαραγωγοί, που διαθέτουν όγκο παραγωγής, θα δώσουν το προϊόν τους σε καλύτερη τιμή από πέρσι. Αντιθέτως, όσοι διαθέτουν λίγα στρέμματα ελαιοκαλλιέργειας θα είναι φέτος εξαιρετικά ζημιωμένοι. «Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής προκαλούν σοβαρά προβλήματα σε όλες τις καλλιέργειες. Φέτος  δεν θα έχουμε ούτε βερίκοκα από το χαλάζι που έπεσε, ούτε ελιές του φθινόπωρο, αλλά και τα σπαρτά  καταστρέφονται με τις βροχοπτώσεις αυτή την περίοδο», προειδοποιεί ο κ. Μισαηλίδης.

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, σύμφωνα με τον κ. Χούτα θα υποβάλλει αίτημα στον ΕΛΓΑ ώστε στα μέσα Ιουνίου θα γίνει μια πρώτη εκτίμηση ζημιάς της παραγωγής και ίσως η ελιά Χαλκιδικής να ενταχθεί στα ΠΣΕΑ. «Το 2021 σε αντίστοιχη περίπτωση η Χαλκιδική δεν δικαιώθηκε και δεν πήρε αποζημιώσεις. Το πρόβλημα όμως φέτος είναι πρωτοφανές», τονίζει ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την απώλεια σε εξαγωγές και κατ’ επέκταση θέσεις εργασίας το επόμενο διάστημα λόγω μειωμένη παραγωγής.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Επιμελητηρίου, περίπου 22.000 κάτοικοι της Χαλκιδικής, εξαρτώνται από την παραγωγή ελιάς. Η περσινή σοδειά ξεπέρασε τους 150 χιλ. τόνους, ενώ τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι φέτος δεν θα είναι πάνω από 40 χιλ. τόνους.

 

Γράφει η Σουζάνα Καζάκα για την εφημερίδα Μακεδονία της Κυριακής