Μαθητικός Διαγωνισμός 2022: «Το αύριο είναι τώρα! Κλιματική κρίση και αναγκαστικός εκτοπισμός»

Η κλιματική αλλαγή είναι η καθοριστική κρίση της εποχής μας. Μια κρίση που οφείλεται κυρίως στην ανθρώπινη δραστηριότητα με καταστροφικές συνέπειες για τον άνθρωπο, όπως ο εκτοπισμός που προκαλεί. Ο αντίκτυπος της κλιματικής κρίσης γίνεται αισθητός σε ολόκληρους πληθυσμούς, όμως οι ευάλωτοι άνθρωποι οι οποίοι ζουν σε περιοχές που ήδη ταλανίζονται από συγκρούσεις, φτώχεια και υψηλούς αριθμούς εκτοπισμένων ανθρώπων, είναι αυτοί που πλήττονται δυσανάλογα.

Ο 26ος Μαθητικός Διαγωνισμός της  Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ κάλεσε τους μαθητές και τις μαθήτριες να σκεφτούν, να συζητήσουν, να ενημερωθούν, να ανταλλάξουν απόψεις και προτάσεις για αλλαγή και δράση πάνω στο θέμα της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της στους πρόσφυγες και τους εσωτερικά εκτοπισμένους πληθυσμούς. Περισσότερα από 1.800 παιδιά όλων των ηλικιών ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας δημιουργώντας σκίτσα, αφίσες, κολλάζ και κόμικς με τις σκέψεις και το όραμά τους για το μέλλον.

Μια θάλασσα όλο θλίψη

Από τη Χαλκιδική ειδικότερα, παίρνοντας κούτες που βρήκαν πεταμένες από τα σούπερ μάρκετ, καθώς και πλαστικές σακούλες, οι συμμετέχοντες από την Στ’ τάξη του δημοτικού σχολείου Πευκοχωρίου Χαλκιδικής, έφτιαξαν το ομαδικό κολλάζ «Μια θάλασσα όλο θλίψη». Τα παιδιά, αφού είδαν διάφορα βίντεο από το διαδίκτυο, καθώς και μια ταινία για όσα βιώνουν οι κάτοικοι των νησιών Μάρσαλ, αποφάσισαν να δημιουργήσουν το κολλάζ απευθύνοντας ουσιαστικά κάλεσμα σε όλες τις κυβερνήσεις να εργαστούν πραγματικά για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης της γης. Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η εκπαιδευτικός και διευθύντρια του σχολείου, Βικτωρία Παντελίδου, «αυτό που τους εντυπωσίασε είναι ότι συνειδητοποίησαν ότι η καταστροφή του περιβάλλοντος είναι μία ανθρωπογενής ενέργεια και ότι χρειάζεται ο άνθρωπος να κάνει πολλές αλλαγές στη ζωή του για να σώσει το περιβάλλον».

«Το μήνυμά μας είναι ότι σήμερα είναι τα νησιά Μάρσαλ, και αύριο το Πευκοχώρι. Εμείς πρέπει να αλλάξουμε αυτό είναι το μήνυμα», σημειώνει η κ. Παντελίδου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Όπως προσθέτει, τα παιδιά επισήμαναν επίσης ότι χρειάζεται να «βοηθάμε όσους κι όσες αναγκάζονται να μεταναστεύουν».

Αναλυτικότερα τα έργα που διακρίθηκαν είναι τα εξής:

Ομαδική συμμετοχή, Αφίσα – Αρσάκειο Νηπιαγωγείο Πατρών. Δημιουργία: Ιωάννης Γιαννακόπουλος, Δημήτρης Μπαλτουμάς, Αλέξης Καρκούλιας, Φοίβος Παναγόπουλος, Ανδρέας – Οδυσσέας Μαζαράκης, Αντώνης – Μάριος Κωνσταντινίδης, ‘Αγγελος Κανελλόπουλος, Ευαγγελία Κουλαξή, Μαριάμ Νικολοπούλου, Χάρις Μητρούλια, Αγγελική Βασιλοπούλου

Τίτλος έργου: «Σπίτι μας είναι εκεί, που το περιβάλλον είναι γεμάτο ζωή».

Ομαδική συμμετοχή, Κολλάζ – Δημοτικό Σχολείο Πευκοχωρίου Χαλκιδικής, ΣΤ’ Δημοτικού- Δημιουργία: Στυλιανός Μιτελούδης, Σαφαρίδης Κωνσταντίνος, Πάολο Σουμπάσι, Νικόλαος Καπουράνης

Τίτλος έργου: Μια θάλασσα όλο θλίψη

 

Ατομική συμμετοχή, Κόμικ

Δημιουργία: Ειρήνη Καρμάλη, Γ’ Γυμνασίου, 5ο Γυμνάσιο Λαμίας

Τίτλος έργου: Μία ανάκλαση του κόσμου μας

 

Ατομική συμμετοχή, Σκίτσο

Δημιουργία: Κωνσταντίνα Τσαρουχίδου, Α’ Γυμνασίου, 4ο Γυμνάσιο Πολίχνης

Τίτλος έργου: Το αύριο είναι τώρα!

 

Ατομική συμμετοχή, Σκίτσο

Δημιουργία: Alami Shahram, Γ’ Λυκείου, Solidarity Now, Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων Σερρών

Τίτλος έργου: Πυρκαγιά

Στον διαγωνισμό, που διεξήχθη ηλεκτρονικά με την έγκριση του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, συμμετείχαν μαθήτριες και μαθητές από σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σχολεία δεύτερης ευκαιρίας και δομές μη κυβερνητικών οργανώσεων για την υποστήριξη της εκπαίδευσης παιδιών προσφύγων. Όπως τονίζει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, η επιτροπή αξιολόγησης του διαγωνισμού είχε το δύσκολο έργο να κρίνει όλα τα έργα με βάση τη συνάφεια, την πρωτοτυπία και τη δημιουργικότητά τους, καταλήγοντας στις νικητήριες συμμετοχές ανά σχολική βαθμίδα.

Τα παιδιά, τα σχολεία και οι φορείς που βραβεύτηκαν έλαβαν αναμνηστικά δώρα και οικιακούς κομποστοποιητές που μετατρέπουν φλούδες φρούτων και λαχανικών ή άλλα υλικά σε οργανικό λίπασμα, ενώ όλες οι μαθήτριες και οι μαθητές που συμμετείχαν στον διαγωνισμό θα λάβουν αναμνηστικά ηλεκτρονικά διπλώματα.

Δημοτικό Σχολείο Πευκοχωρίου Χαλκιδικής, ΣΤ’ Δημοτικού

Ομαδική συμμετοχή, Κολλάζ – Δημιουργία: Στυλιανός Μιτελούδης, Σαφαρίδης Κωνσταντίνος, Πάολο Σουμπάσι, Νικόλαος Καπουράνης

Τίτλος έργου: Μια θάλασσα όλο θλίψη
Λίγα λόγια για το έργο: “Αφού είδαμε την παρουσίαση διάφορων βίντεο από το διαδίκτυο και παρακολουθήσαμε μία ταινία με το δράμα που ζουν οι άνθρωποι στα νησιά Μάρσαλ, αποφασίσαμε να δουλέψουμε ομαδικά και να δείξουμε το δράμα των παραπάνω κατοίκων. Όλες οι κυβερνήσεις πρέπει να εργαστούν πραγματικά για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης της γης. Δουλέψαμε με κούτες που πετούν τα σούπερ μάρκετ και σακούλες που βρήκαμε στα σπίτια μας. Το μήνυμά μας είναι ότι σήμερα είναι τα νησιά Μάρσαλ και αύριο το Πευκοχώρι.”