Οι τραγικές και χρόνιες ελλείψεις στο ΕΣΥ ήρθαν και πάλι στην επιφάνεια με τα περιστατικά θανάτων σε περιοχές της Επικράτειας λόγω καθυστερημένης άφιξης του ΕΚΑΒ. Στη Χαλκιδική το πρόβλημα είναι χρονίζον και άλυτο από την πολιτεία, αφού κάθε χρόνο μένουν να φωνάζουν μόνο οι τοπικοί αυτοδιοικητικοί και οι άμεσα εμπλεκόμενοι, γιατροί, νοσηλευτές, διασώστες.

Η θερινή περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει με τον κόσμο σιγά σιγά να κάνει την εμφάνιση του στη Χαλκιδική, που κάθε χρόνο κατακλύζεται από χιλιάδες τουρίστες.

Τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο πληθυσμός πολλαπλασιάζεται δραματικά στον νομό με τις ανάγκες να είναι ιδιαίτερα αυξημένες, ειδικά στο θέμα της υγείας που είναι το βασικό ανθρώπινο δικαίωμα.

Από την άλλη οι χιλιομετρικές αποστάσεις στη Χαλκιδική, όπως είναι γνωστό είναι τεράστιες, και σε συνδυασμό με την αυξημένη κίνηση στον δρόμο -λόγω καλοκαιριού- το πρόβλημα μεγαλώνει και ο κίνδυνος παραμονεύει.

Οι ελλείψεις στο ΕΣΥ που αφορούν τη Χαλκιδική είναι πραγματικά σοκαριστικές, αφού σε όλο τον νομό υπάρχουν πέντε Κέντρα Υγείας και πέντε ασθενοφόρα που καλούνται να εξυπηρετήσουν πάνω από 100.000 μόνιμους κατοίκους τον χειμώνα και πάνω από  από 1,5 εκατομμύριο κατοίκους και τουρίστες τους θερινούς μήνες.

Ιδιαίτερα σε ό,τι έχει να κάνει με την περιοχή του ανατολικού και του νότιου τμήματος του νομού που εξυπηρετούνται από κοινού με ένα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ το πρόβλημα αποτυπώνεται στην πλήρη του διάσταση.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σιθωνίας Κυπαρίσση Ντέμπλα η περιοχή του δήμου Σιθωνίας καλύπτεται από ένα και μόνο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, το οποίο βρίσκεται στο Κέντρο Υγείας Αγίου Νικολάου, ενώ το ίδιο ασθενοφόρο εξυπηρετεί και την ανατολική Χαλκιδική: «Υπάρχει ένα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας του Αγίου Νικολάου που καλείται να εξυπηρετήσει πέρα από τις περιοχές του δήμου Σιθωνίας και την ανατολική Χαλκιδική. Αυτό σημαίνει ότι όταν κληθεί για ένα περιστατικό, στην Ουρανούπολη για παράδειγμα, οι περιοχές του δήμου Σιθωνίας μένουν ακάλυπτες έως και 2 ώρες μέσα στους θερινούς μήνες όπου η κίνηση στους δρόμους χτυπάει κόκκινο. Από την άλλη αν δεν υπάρχει κανένα άλλο διαθέσιμο ασθενοφόρο στη Χαλκιδική, αναμένουμε να έρθει από Θεσσαλονίκη με τους ανθρώπους να αφήνουν την τελευταία τους πνοή περιμένοντας…», λέει εκφράζοντας την λύπη του και τον έντονο προβληματισμό του ο ίδιος. 

Οι ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες από τη διαθέσιμη δύναμη

Ο κ. Ντέμπλας μάλιστα κάνει λόγο για ένα μείζον θέμα που εδώ και χρόνια παίζει σε επανάληψη: «Είναι δυνατόν ο πιο τουριστικός νομός της Βόρειας Ελλάδας -εν έτει 2023- να μην έχει πλήρη κάλυψη στο θέμα της υγείας που είναι το πιο πολύτιμο αγαθό;» διερωτάται και συνεχίζει: «Εδώ και χρόνια δυστυχώς η κατάσταση παραμένει η ίδια. Παλεύουμε μόνοι μας για τα αυτονόητα με τα λίγα μέσα που διαθέτουμε. Οι άνθρωποι του ΕΚΑΒ, οι λίγοι διασώστες δίνουν και αυτοί τον δικό τους αγώνα καθημερινά, κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες με ένα προβληματικό οδικό δίκτυο, τεράστιες αποστάσεις και με ένα απαρχαιωμένο στόλο (οχημάτων) που παρουσιάζει συνεχώς προβλήματα».

«Η πολιτεία πρέπει να σκύψει πάνω σε αυτό το πρόβλημα. Πρέπει η Χαλκιδική να καλύπτεται επαρκέστερα και επιτέλους να καλυφθούν οι κενές οργανικές θέσεις», υπογραμμίζει ο δήμαρχος Σιθωνίας.

Ο κ. Ντέμπλας μάλιστα γνωστοποίησε ότι ο δήμος Σιθωνίας μέσα από τον προϋπολογισμό του θα ενισχύσει και φέτος την περιοχή με δυο επιπλέον ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ (καλύπτοντας τα έξοδα διαμονής του πληρώματος), ένα για την δημοτική ενότητα Τορώνης, το οποίο θα έχει την βάση του στην Συκιά και ένα για την δημοτική ενότητα Σιθωνίας που θα βρίσκεται στο Κέντρο Υγείας του Αγίου Νικολάου: «Για ακόμη μια χρονιά η διοίκηση του δήμου Σιθωνίας αντιλαμβανόμενη τις ανάγκες και την μεγάλη έλλειψη που υπάρχει στο θέμα της περίθαλψης και της υγείας στην δημοτική ενότητα της Τορώνης, ενισχύει την περιοχή με ένα πλήρωμα ΕΚΑΒ και ασθενοφόρου. Ακόμη ένα πλήρωμα ΕΚΑΒ και ασθενοφόρου θα τοποθετηθεί και στο Κέντρο Υγείας Αγίου Νικολάου για την εξυπηρέτηση των περιοχών της Βουρβουρούς, του Αγίου Νικολάου, του Νέου Μαρμαρά, της Νικήτης και του Μεταγγιτσίου».

Υπογραμμίζεται ότι ο δήμος Σιθωνίας και συγκεκριμένα η δημοτική ενότητα Τορώνης χειμώνα, καλοκαίρι αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα στο θέμα της υγείας, καθώς οι οικισμοί και τα χωριά της  συγκαταλέγονται στις πιο απομακρυσμένες περιοχές από το πλησιέστερο κέντρο υγείας. Για το νοσοκομείο δεν τίθεται καν θέμα.

Σε περίπτωση που κάτοικος της Συκιάς για παράδειγμα χρειαστεί ιατρική περίθαλψη, θα πρέπει για πρωτοβάθμια φροντίδα να απευθυνθεί στο Κέντρο Υγείας του Αγίου Νικολάου που απέχει 60 χλμ, ενώ για να φτάσει ασθενοφόρο στην περιοχή μπορεί να χρειαστεί έως και μιάμιση ώρα.

Έχοντας υπόψιν όλα τα παραπάνω και ως μοναδική προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή η σημερινή διοίκηση του δήμου Σιθωνίας από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά της έθεσε το θέμα αυτό ως πρώτο μέλημα της και το πέτυχε μέσα από μια συστηματική προσπάθεια: «Από τον μήνα Ιούλιο, τόσο στην περιοχή του πρώην δήμου Τορώνης όσο και στην δημοτική ενότητα της Σιθωνίας, το ΕΚΑΒ θα βρίσκεται στις περιοχές για παροχή όσο το δυνατόν καλύτερων υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης σε κατοίκους και επισκέπτες», καταλήγει ο κ. Ντέμπλας.

φωτογραφία αρχείου