Μεγάλες δόξες γνωρίζει φέτος το καλοκαίρι ο οδικός τουρισμός, με κυρίως ωφελημένη τη Βόρεια Ελλάδα, προς την οποία κατευθύνονται πρωτίστως οι Βαλκάνιοι τουρίστες, που περνούν καθημερινά τα σύνορα.

Στους Βαλκάνιους τουρίστες προστίθενται φυσικά και οι κάτοικοι της βορείου Ελλάδας, οι οποίοι απολαμβάνουν τα μπάνια τους στις παραλίες της Πιερίας και του Θερμαϊκού.

Το αδιαχώρητο επικρατεί στην παραλία της Κατερίνης, με τους περισσότερους τουρίστες να είναι είτε από τη Σερβία είτε από τη Βουλγαρία είτε από τη Ρουμανία. Όλοι λένε πως είναι πολύ εύκολη η πρόσβαση από τις πατρίδες τους, ο δρόμος είναι πλέον πολύ καλός και έτσι σε πολύ λίγες ώρες φτάνουν στις παραλίες της βορείου Ελλάδας.

Υπάρχουν μάλιστα άνθρωποι από τη Βόρεια Μακεδονία και τη Βουλγαρία, που έρχονται αυθημερόν στην Ελλάδα για ένα μπάνιο.

Το μόνο δύσκολο εμπόδιο είναι οι καθυστερήσεις στα σύνορα, με τις αυξήσεις στον οδικό τουρισμό να αποτυπώνονται και στα νούμερα. Το πρώτο εξάμηνο του 2022 είχαμε 2,4 εκατ. διεθνείς αφίξεις στη Βόρεια Ελλάδα μέσω του οδικού τουρισμού ενώ φέτος έχουμε 3,6 εκατομμύρια.

Από τη Βουλγαρία έχουμε 1,3 εκατ. αφίξεις (556.000 περισσότερες σε σχέση με πέρσι), από τη Βόρεια Μακεδονία 1,1 εκατ. αφίξεις (156.000 περισσότερες) και τέλος και από την Τουρκία πολύς κόσμος προτιμά τις ακτές της Βόρειας Ελλάδας 402.000 αφίξεις, νούμερο αυξημένο κατά 246.000 σε σχέση με πέρσι.

Πηγή: ΕΡΤ