Του Κλεόβουλου Χατζηβασιλείου

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι γονείς των μαθητών των γυμνασίων και λυκείων της δημοτικής ενότητας Τορώνης και ειδικότερα της Συκιάς, εξαιτίας της μεγάλης έλλειψης των εκπαιδευτικών που παρατηρείται στα σχολεία της περιοχής.

Παρά τις προκηρύξεις που εκδίδει το Υπουργείο Παιδείας για την κάλυψη των θέσεων εκπαιδευτικών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στη Χαλκιδική, το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξυμένο, καθώς πολλοί εκπαιδευτικοί αδυνατούν να μετακομίσουν στην περιοχή κυρίως λόγω της μεγάλης έλλειψης σε κατοικίες. Ενδεικτικό μάλιστα της κατάστασης είναι πως την περασμένη σχολική χρονιά οι εκπαιδευτικοί του γυμνασίου Συκιάς αποφάσισαν να πηγαινοέρχονται καθημερινά στη Θεσσαλονίκη παρά να διαμένουν στη Συκιά όλο τον χειμώνα.

Τα κενά αφορούν πέντε καθηγητές στο Λύκειο και αντίστοιχα επτά στο Γυμνάσιο, με τις ελλείψεις να αφορούν εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων, από φιλολόγους έως και μαθηματικούς.

Για την προσπάθεια επίλυσης της κατάστασης, οι Σύλλογοι της Σάρτης και της Συκιάς και συγκεκριμένα, το Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σάρτης και το Γυμνάσιο και το Λύκειο Συκιάς, απέστειλαν έγγραφο στο Υπουργείο Παιδείας με αναλυτικά όλες τις κρίσιμες ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό. Λύση στο πρόβλημα, σύμφωνα με τους συλλόγους, θα έδινε η επαναφορά της μοριοδότησης για τους εκπαιδευτικούς, γεγονός που θα αποτελούσε κίνητρο για την περιοχή της Συκιάς, η οποία είναι αποκομμένη τόσο από τη Θεσσαλονίκη, όσο και από τα υπόλοιπα μεγάλα κέντρα της Χαλκιδικής. Σύμφωνα με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του ΓΕΛ Συκιάς, αντίστοιχος νόμος υπήρχε μέχρι το 2011 που αφορούσε και τη συγκεκριμένη περιοχή, οπότε και καταργήθηκε. Όπως καταγγέλλει μάλιστα ο εν λόγω σύλλογος, το Υπουργείο Παιδείας αρνήθηκε να δώσει λύση στο πρόβλημα, επικαλούμενο το υφιστάμενο ΦΕΚ που προβλέπει τον χαρακτηρισμό μιας περιοχής ως απομακρυσμένης, ανάλογα με τις χιλιομετρικές αποστάσεις και τον πληθυσμό, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες σε μία περιοχή.

Κενά σε καθηγητές ακόμα και στην Γ΄ Λυκείου καταγγέλλει ο Σύλλογος

«Πέρυσι ήρθαν και έφυγαν συνολικά 14 εκπαιδευτικοί», αναφέρει η κάτοικος Σάρτης και πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του ΓΕΛ Συκιάς Κωνσταντάρα Σωτηρία, προσθέτοντας πως ειδικά σε μία περίπτωση οι μαθητές άλλαξαν συνολικά πέντε φορές καθηγητή μαθηματικών. Το γεγονός αυτό δημιουργεί σύμφωνα με τους γονείς, σοβαρά κενά στη διδασκαλία και στην κάλυψη της σχολικής ύλης, ενώ παράλληλα πολλοί καθηγητές αναγκάζονται να συμπληρώνουν τα κενά και στις τάξεις του γυμνασίου αλλά και του λυκείου. Το μεγαλύτερο πρόβλημα φυσικά παρατηρείται στην έλλειψη καθηγητών στην Τρίτη λυκείου, που θα καλύψουν την κρίσιμη ύλη των Πανελλαδικών εξετάσεων.

«Τα παιδιά αναγκάζονται να κάνουν τετράωρα, μέσα στα οποία πολλές φορές υπάρχουν και κενά», εξηγεί η κα Κωνσταντάρα, τονίζοντας πως ενώ οι μαθητές μεταβαίνουν κανονικά από τη Σάρτη στη Συκιά για μάθημα στις 8 το πρωί, πολλές φορές έχουν κενό την πρώτη ώρα με αποτέλεσμα να μένουν ανεπιτήρητοι για αρκετό χρονικό διάστημα, καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα να πηγαίνουν αργότερα λόγω εργασίας των γονέων τους. «Δε μπορεί το κούριερ που πληρώνουμε να θεωρεί την περιοχή μας δυσπρόσιτη, ενώ σε αντίστοιχο καθεστώς να εμπίπτει και το Ιατρείο της Συκιάς και για το Υπουργείο να μη τη θεωρεί», σημειώνει η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του ΓΕΛ Συκιάς.

Από την πλευρά του, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Χαλκιδικής Αλέξανδρος Κόπτσης, σημείωσε στο Xalkidiki Politiki πως «οι εν λόγω θέσεις θα καλυφθούν άμεσα με τις δεύτερες προσλήψεις», τονίζοντας ότι έγκαιρα όλα τα στοιχεία έχουν σταλεί στο Υπουργείο για να γίνουν οι προβλεπόμενες ενέργειες.

Όπως προαναγγέλλει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του ΓΕΛ Συκιάς, το ζήτημα θα εξεταστεί και από νομικής πλευράς, ενώ μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει ραντεβού των συλλόγων με τον επικεφαλής της Δευτεροβάθμιας Διεύθυνσης Χαλκιδικής Μανουσαρίδη Ζαχαρία.