Με επιφύλαξη υπολογίζεται ακόμη και τώρα η μεγάλη απώλεια ζωικού κεφαλαίου που επέφεραν οι καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Κτηνοτρόφων Χαλκιδικής Δημήτρη Κόμνο, η καταστροφή ήρθε να προστεθεί στα χρόνια προβλήματα των κτηνοτρόφων, με αποτέλεσμα να εκτιμάται η αποχώρηση πολλών συναδέλφων του από το επάγγελμα. «Η πλημμύρες δεν θα επιτρέψουν σε πολλούς κτηνοτρόφους να γυρίσουν στο επάγγελμα. Ο αριθμός των εκμεταλλεύσεων θα γίνει μονοψήφιος, καθώς εκτιμώ ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία δεν θα ορθοποδήσουν και δεν θα μπορέσουν να χτίσουν από την αρχή τις μονάδες τους», τονίζει ο ίδιος.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Γαλάτιστας Άγγελος Τσιαρτιαφλής, αναφέρει πως ακόμη δεν έχουν φανεί οι επιπτώσεις της καταστροφής και προσπαθούν οι γαλακτοβιομηχανίες και το Υπουργείο Ανάπτυξης να συγκρατήσουν τις τιμές και να μην μετακυλήσουν τυχόν αυξήσεις στον καταναλωτή. «Τα μεγαλύτερα προβλήματα εμφανίζονται στα αιγοπρόβατα και τα βοοειδή. Είναι εκμεταλλεύσεις που απαιτούν θηλυκά ζώα και δυστυχώς χρειάζεται χρόνος. Σίγουρα οι μεγαλύτεροι σε ηλικία δεν θα γυρίσουν εύκολα στο επάγγελμα, οι νέοι όμως θα το προσπαθήσουν», διαπιστώνει ο κ. Τσιαρτσιαφλής.

Επιπλέον, για ένα μήνα αργότερα μετατίθεται και το ραντεβού των παραγωγών με τους έμπορους που καθορίζει την τιμή στο γάλα. «Προς το παρόν όλοι παραλαμβάνουν με τις ίδιες τιμές. Φέτος όμως θα περιμένουμε μετά τις 15 Οκτωβρίου για να συμφωνήσουμε», λέει ο κ. Τσιαρτσιαφλής.

Ο ΕΛΓΑ μέχρι σήμερα μετρά απώλειες που ξεπερνούν τις 60 χιλιάδες ζώα στα αιγοπρόβατα. Ανάλογα συντριπτικά είναι τα νούμερα στα πουλερικά και άλλες εκμεταλλεύσεις. Την καταγραφή δυσχεραίνει το γεγονός ότι μέρος των κτηνοτρόφων δεν είχε προλάβει να κλείσει δηλώσεις ΟΣΔΕ και ο μόνος τρόπος διασταύρωσης είναι η απογραφή του Δεκεμβρίου, και ο συνυπολογισμός των σφαγών που ακολούθησαν.

Την ανάγκη ειδικών τομών και χάραξη εθνικής πολιτικής στην κτηνοτροφία τονίζει ο πρόεδρος των Κτηνοτρόφων Χαλκιδικής Δ. Κόμνος που δηλώνει απαισιόδοξος για το μέλλον του κλάδου αν δεν αλλάξουν ριζικά κάποια πράγματα. «Το κενό των εκμεταλλεύσεων που χάθηκαν δεν μπορεί να το καλύψει η υπόλοιπη χώρα. Έτσι κι αλλιώς έχουμε εισαγωγές και παράνομες ελληνοποιήσεις. Το φαινόμενο δυστυχώς θα επιδεινωθεί», καταλήγει με έμφαση.