Με μεγάλη επιτυχία ο Κυνηγετικός Σύλλογος Ν. Μουδανιών διοργάνωσε ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: “Στειρώσεις και ασθένειες δεσποζόμενων και κυνηγετικών σκύλων”, το απόγευμα της Κυριακής 19 Νοεμβρίου. Το Δημοτικό Θέατρο Ν. Μουδανιών ήταν κατάμεστο, προκειμένου οι παραβρισκόμενοι να έχουν πλήρη και τεκμηριωμένη ενημέρωση για το φλέγον θέμα.

Για πρώτη φορά στη Χαλκιδική και με πρωτοβουλία του Κυνηγετικού Συλλόγου Ν. Μουδανιών άνοιξε ένα τεράστιο και σοβαρό θέμα, αυτό των στειρώσεων των σκύλων, είτε είναι δεσποζόμενα, είτε κυνηγετικά. Οι υποχρεώσεις των ιδιοκτητών σκύλου και γάτας που καθορίζονται στο νέο νόμο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς αναφέρουν ότι μετά τον 12ο μήνα ζωής του ζώου είναι υποχρεωτική η στείρωση. Αν και η προθεσμία μπορεί να διαφοροποιείται, ανάλογα με τη φυλή του ζώου και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά του, ωστόσο η μη συμμόρφωση με το νόμο επιφέρει πρόστιμο ως και 1000 ευρώ στους ιδιοκτήτες. Στις λεπτομέρειες αυτές έγινε αναφορά από τον Αστυνομικό Υποδιευθυντή Χαλκιδικής, ενώ στη συνέχεια ανέλαβε τον λόγο ο κτηνιατρικός κόσμος για τα ζητήματα που αφορούν την υγεία των ζώων.

Ο δήμαρχος Μανώλης Καρράς χαιρέτισε την εκδήλωση χαρακτηρίζοντας πολύ σοβαρό το θέμα της συζήτησης

Όλα τα παραπάνω, ο κυνηγετικός Σύλλογος Ν. Μουδανιών, θέλησε να τα κάνει σαφή, καθώς παρατηρείται το φαινόμενο της ελλιπούς ενημέρωσης ή της άγνοιας του νόμου από πολλούς. Αυτό φάνηκε και από τις απορίες των πολιτών που παρακολουθούσαν την εκδήλωση και άκουγαν έκπληκτοι της παραμέτρους της νομοθεσίας και των όσων ισχύουν.

Ειδικότερα για τους κυνηγούς, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Ν. Μουδανιών, Χάρης Σαρόγλου, έχει ζητηθεί να εξαιρεθούν οι δικοί τους σκύλοι ως σκύλοι εργασίας και να μην ενταχθούν στο μέτρο των υποχρεωτικών στειρώσεων. Πρώτα ζητούν να τεθεί σε εφαρμογή η τράπεζα DNA των ζώων και στη συνέχεια να ανοίξει εκ νέου το θέμα των στειρώσεων.

Στην εκδήλωση χαιρέτισαν ή τοποθετήθηκαν οι:
Ο Δήμαρχος Ν. Προποντίδας Μ. Καρράς, ο Πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Ν. Μουδανιών Χάρης Σαρόγλου, η Νομική Σύμβουλος της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας Θράκης (ΚΟΜΑΘ) Σοφία Μαϊλιάνη, ο Γ.Γ της ΚΟΜΑΘ Φραγκίδης Γιάννης, ο Επιστημονικός Συνεργάτης της ΚΟΜΑΘ Γκατζός Αλέξανδρος, ο Β’ Υποδιευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χαλκιδικής Ιωάννης Τσάβαλος, οι κτηνίατροι Νιτσοτόλη Ελένη και Βάνχερς Κωνσταντίνος.

Η ημερίδα οργανώθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Νέας Προποντίδας και του Οργανισμού Πολιτισμού & Αθλητισμού Δήμου Νέας Προποντίδας.