agriogourouno

Ανησυχία και αγανάκτηση επικρατεί και ανάμεσα στους εκτροφείς αυτόχθονου μαύρου χοίρου, καθώς ενώ και εκείνοι εντάχθηκαν στη παράταση που δόθηκε στη 1η πρόσκληση της Δράσης 10.1.09 «Διατήρηση Απειλούμενων Αυτόχθονων Φυλών Αγροτικών Ζώων», παραμένουν απλήρωτοι.

Όπως δηλώνουν στον ΑγροΤύπο ο Πρόεδρος κ. Γιώργος Γιωρούδης και τα μέλη ΔΣ του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αυτόχθονου Μαύρου Χοίρου «Μυρτάλη», είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που βρίσκονται αντιμέτωποι με μια κακή πληρωμή του ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς και το 2022 ενώ έπρεπε να έχουν πληρωθεί, στις 30/11/2022, πληρώθηκαν 4 μήνες μετά.

Δεν είναι όμως αυτή η κατάσταση κάτι που μπορεί να συνεχιστεί αφενός γιατί οι εκτροφείς υφίστανται ζημία στις επιχειρήσεις τους και αφετέρου γιατί δημιουργείται ένα κλίμα αναξιοπιστίας και ανασφάλειας τόσο από πλευράς παραγωγού προς το κράτος, όσο και από τη πλευρά των προμηθευτών ζωοτροφών/εφοδίων απέναντι στους παραγωγούς.

Αν δεν μπορεί το κράτος να είναι συνεπές στις οικονομικές του υποχρεώσεις πώς θα μπορούσε να είναι ο απλός παραγωγός; Ούτε μπορεί να συνεχιστεί αυτή η αποποίηση ευθυνών τη μια από τη πλευρά του ΥπΑΑΤ και την άλλη από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, γιατί πολύ απλά αυτή η κωλυσιεργία θα οδηγήσει τη κτηνοτροφία στον αφανισμό. Να δοθούν λύσεις άμεσα. Όχι άλλες δικαιολογίες. Λύσεις για να πληρωθούν τα χρήματα των παραγωγών.

Επίσης, αναγκαίο κρίνεται να αναφερθούμε και στο νέο πρόγραμμα «Διατήρησης Απειλούμενων με εξαφάνιση Αυτόχθονων Φυλών Αγροτικών Ζώων», ενός προγράμματος που έπρεπε ήδη να έχει προκηρυχθεί προς ένταξη για να αρχίσει να υλοποιείται εντός του τρέχοντος έτους. Το ΥπΑΑΤ ισχυρίζεται ότι είναι έτοιμο. Μένει μόνο να φανεί στην πράξη.

Τέλος, αξίζει στο σημείο αυτό να τονίσουμε ότι ο μαύρος χοίρος είναι ένα είδος ζώου που υπάγεται στην εκτατική/ημι-εκτατική χοιροτροφία και ουδεμία σχέση έχει με τα συμβατικά γουρούνια που εκτρέφονται συστηματικά κατά εκατοντάδες. Είναι ένα ζώο που η φύση του τού επιτάσσει να βρίσκεται ελεύθερο στο φυσικό περιβάλλον και που τα τελευταία 5 και πλέον έτη βρίσκεται υπό εγκλεισμό εξαιτίας της αφρικανικής πανώλης των χοίρων (ΑΠΧ) που υπάρχει στη γειτονική Βουλγαρία και που από το 2020 έκανε την εμφάνιση της και στη χώρα μας μεταφερόμενη από μολυσμένους αγριόχοιρους.

Από τον Ιούνιο του 2018 τα ζώα μας διαβιούν εγκλεισμένα στις εγκαταστάσεις της κάθε εκτροφής δημιουργώντας τεράστια ζημία και σε επίπεδο αποδοτικότητας των ζώων καθώς αυτά ταλαιπωρούνται και σε επίπεδο οικονομικό καθώς το κόστος παραγωγής μας ανέβηκε κατακόρυφα χωρίς να υπάρχει καμία ουσιαστική μέριμνα ή βοήθεια από τη πολιτεία.

Επίσης το τρέχων πρόγραμμα για τις αυτόχθονες φυλές ολοκληρώνεται τον Απρίλιο του 2024. Αν το ΥπΑΑΤ δεν προχωρήσει στην προκήρυξη του νέου προγράμματος το καλοκαίρι του 2024 (όπως έχει υποσχεθεί) τότε θα έχουν σοβαρό πρόβλημα βιωσιμότητας οι κτηνοτρόφοι.

agrotypos.gr