Η αυξητική πορεία των κρουσμάτων διεισδυτικού στρεπτόκοκκου, στην Ευρώπη, αλλά και στην χώρα μας, όπου 10 παιδιά έχουν χάσει την ζωή τους τον τελευταίο χρόνο, προκαλεί ανησυχία. Το ίδιο ισχύει για την γρίπη τύπου Α, που παρουσιάζει αυξητική τάση τις τελευταίες μέρες. Αντιθέτως, ο κορονοϊός είχε μία έξαρση από τις 15 Δεκεμβρίου μέχρι τις 7 Ιανουαρίου, ενώ τώρα φαίνεται ότι τα κρούσματα παρουσιάζουν μικρή ύφεση.

Πιο αναλυτικά

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, από τον Ιανουάριο του 2023, έχουν καταγραφεί 89 περιστατικά διεισδυτικού στρεπτόκοκκου. 49 παιδιά κάτω των 10 ετών νόσησαν από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο και 40 ενήλικοι. 10 παιδιά, ηλικίας δώδεκα μηνών έως 8 ετών κατέληξαν από την ασθένεια, ενώ είχαμε και 12 θανάτους ενηλίκων, που στην πλειονότητά τους έπασχαν από υποκείμενα νοσήματα.

Για την έξαρση του φαινομένου καθώς και την διασπορά της γρίπης Α και του κορονοϊού η Σταυρούλα Κωσταρίδου, Παιδίατρος, διευθ. Νοσ. Παίδων Πεντέλης ανέφερε: “Έχουμε την λεγόμενη διεισδυτική στρεπτοκοκκική λοίμωξη που δεν την βλέπαμε τα προηγούμενα χρόνια και όντως έχει έκβαση και θανατηφόρα”. Σύμφωνα με την ειδικό οι λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο προκαλούν πονόλαιμο, πυρετό, ρίγη και μυϊκούς πόνους και όπως τόνισε “είναι μικροβιακό αίτιο, δεν είναι ιογενής λοίμωξη, γι’ αυτό έχει οξεία έναρξη των συμπτωμάτων. Δεν προηγείται καταρροή και βήχας που έχουν οι ιογενείς λοιμώξεις, αρχίζει απότομη εισβολή με υψηλό πυρετό με έντονη δυσκαταποσία, τα παιδιά δεν μπορούν να καταπιούν ούτε το σάλιο τους”. Η κα Κωσταρίδου κάλεσε τους γονείς να επικοινωνούν με τον παιδίατρο όταν τα παιδιά τους εμφανίζουν ύποπτα συμπτώματα και εφόσον τους υποδείξει να κάνουν ένα strep test.

Ο κ. Λουκίδης, Πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και Καθηγητής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ ανέφερε ότι “πλέον στην κοινότητα επικρατεί η γρίπη τύπου Α και αυτό αποτυπώνεται και στις νοσηλείες”. Είναι επίσης σημαντικό αν κάποιος κολλήσει μια λοίμωξη, να μην βρει τον οργανισμό εξασθενημένο λόγω προηγούμενων νοσήσεων.

Αναγκαιότητα εμβολιασμού

Η κ. Μαρία Θεοδωρίδου, ομότιμη Καθηγήτριας Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, τονίζει την αναγκαιότητα του εμβολιασμού, ο οποίος αποτελεί κέρδος σε κάθε περίπτωση, όποτε και εάν εμβολιαστεί ο πολίτης, ιδιαίτερα εάν ανήκει σε ευπαθή και επικίνδυνη ομάδα.

Επομένως, ακόμη και σήμερα να εμβολιαστεί, μόνο καλό θα προσφέρει στον οργανισμό του, και έχοντας υπόψιν ότι μετά το εμβόλιο απαιτούνται δύο περίπου εβδομάδες μέχρι να δημιουργηθούν τα απαραίτητα αντισώματα.

Από την πλευρά του ο κ. Στέλιος Λουκίδης, επισημαίνει ότι εμείς ως Πνευμονολογική Εταιρεία, ήδη από τον Οκτώβριο είχαμε ανακοινώσει τις οδηγίες μας για έγκαιρο αντιγριπικό εμβολιασμό. Φυσικά ακόμη και σήμερα ένας αντιγριπικός εμβολιασμός έχει κάποια αξία, ίσως όχι τη μέγιστη δυνατή που θα είχε πριν καιρό, ωστόσο όταν μιλάμε για πρόληψη, η αξία είναι δεδομένη. Ιδιαίτερα όταν μιλάμε για ευπαθείς ομάδες, όπως οι ανοσοκατασταλμένοι και οι άνθρωποι με αναπνευστικά προβλήματα.

Ανεμβολίαστο το 80% των νοσηλευομένων με γρίπη

Η εποχική γρίπη εφέτος είναι βαριά, μάλιστα το 80% των ανθρώπων που νοσηλεύθηκαν στο Αττικό Νοσοκομείο από τις αρχές Δεκεμβρίου μέχρι σήμερα, ήταν ανεμβολίαστοι.

Ένα θετικό στοιχείο βέβαια αφορά στη βραχεία νοσηλεία των ανθρώπων που μπαίνουν στο νοσοκομείο με γρίπη. Ναι μεν είναι βαριά η κλινική εικόνα της γρίπης, αλλά ευτυχώς οι νοσηλευθέντες έπαιρναν γρήγορα εξιτήριο, σε διάστημα περίπου τριών ημερών.

capital.gr