Στελέχη από τον ιδιωτικό τομέα και για θέσεις Διευθυντών, (όχι μόνον Γενικών Διευθυντών) θα μπορεί να επιλέγει ο ΕΦΚΑ βάσει προκήρυξης στην οποία θα μετέχουν και οι δημόσιοι υπάλληλοι.

Το νέο οργανόγραμμα που επεξεργάζεται η Διοίκηση του ΕΦΚΑ προβλέπει μεταξύ άλλων την επέκταση της δυνατότητας που δίνει το άρθρο 3 του νόμου 4892/2022 στο να επιλέγονται στελέχη από τον ιδιωτικό τομέα όχι μόνον για θέσεις Γενικών Διευθυντών αλλά και Διευθυντών.

Στις αλλαγές που ετοιμάζονται περιλαμβάνεται σύμφωνα με πληροφορίες του Capital και η αξιολόγηση των Γενικών Διευθυντών που ανέλαβαν θέσεις ευθύνης μετά τον νόμο 4892 και για τους οποίους προβλέπεται τριετής θητεία με ανανέωση άπαξ για άλλα τρία έτη.

Η αξιολόγησή τους σύμφωνα με διάταξη που προωθείται θα γίνεται στη λήξη του πρώτου εξαμήνου από την ανάληψη της θέσης, βάσει συγκεκριμένων στόχων και κριτηρίων που όσοι τα πληρούν θα συνεχίζουν ενώ όσοι περνούν κάτω από τον πήχυ, δεν θα μπορούν να παραμείνουν στη θέση. Η προωθούμενη ρύθμιση θα πρέπει νομοθετηθεί και θα αφορά τόσο τα στελέχη του ΕΦΚΑ που προέρχονται από το Δημόσιο, και κυρίως από τον ίδιο τον οργανισμό, όσο και τα στελέχη που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον για θέσεις ευθύνης από τον ιδιωτικό τομέα.

Ο νόμος για την είσοδο ιδιωτών στον ΕΦΚΑ έχει μείνει σχεδόν ανεφάρμοστος.

Πρώτον γιατί οι προκηρύξεις που έγιναν μετά τον νόμο αφορούσαν σε 5 θέσεις Γενικών Διευθυντών σε οι οποίες καλύφθηκαν από στελέχη του ΕΦΚΑ με γνώση του αντικειμένου. Δεύτερον γιατί υπήρξαν προσφυγές συνδικαλιστών στο Σ.τ.Ε που έκρινε ότι στην προκήρυξη για τις θέσεις σε ιδιώτες θα πρέπει να αιτιολογείται ο λόγος που δεν μπορούν να καλυφθούν από δημοσίους υπαλλήλους.

Στο οργανόγραμμα που καταρτίζει η Διοίκηση του ΕΦΚΑ οι ιδιώτες Διευθυντές ….επανέρχονται. Απόσπασμα του υπό επεξεργασία οργανογράμματος που έχει στα χέρια του το Capital.gr αναφέρει ότι με εξαίρεση την Διεύθυνση Νομικών Υποθέσεων “στις θέσεις των Διευθύνσεων τοποθετούνται και λειτουργοί ή εργαζόμενοι σε φορείς του δημοσίου τομέα, καθώς και ιδιώτες, σύμφωνα με τις διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα και του άρθρου 3 του ν.4892/2022”.

Στελέχη από τον ιδιωτικό τομέα θα μπορούν να επιλέγονται και για τις Τοπικές Διευθύνσεις του ΕΦΚΑ.

Το νέο οργανόγραμμα πάντως έχει προκαλέσει εκ νέου τις αντιδράσεις των συνδικαλιστών που εξαρχής ήταν αντίθετοι στην είσοδο ιδιωτών για επιτελικές θέσεις στον ΕΦΚΑ.

Σημειώνεται ότι αντιδρούσαν και στην ανάθεση της έκδοσης των συντάξεων σε
πιστοποιημένους δικηγόρους και λογιστές, αλλά ως προς αυτό το σημείο η προσφυγή τους δεν τελεσφόρησε καθώς το Σ.τ.Ε έκρινε συνταγματική την εν λόγω διάταξη.

Υπενθυμίζεται ότι τα στελέχη για τις θέσεις ευθύνης στον ΕΦΚΑ με τη διαδικασία που εισήγαγε ο νόμος 4892/2022 επιλέγονται από τριμελή επιτροπή, αποτελούμενη από τον υπηρεσιακό γραμματέα του υπουργείου Εργασίας, τον διοικητή του ΕΦΚΑ και ένα μέλος Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού Νομικής Σχολής.

Οι μισθοί των εν λόγω στελεχών είναι σημαντικά υψηλότεροι των υπολοίπων Γενικών διευθυντών και διευθυντών, του Δημοσίου.