Women on Top, μια πλατφόρμα αλληλοβοήθειας όπου οι γυναίκες που αναζητούν επαγγελματική στήριξη και ανέλιξη βρίσκουν τον άνθρωπο, μια άλλη γυναίκα κατά βάση, που θα τις τα δώσει. Το WoT πρόσφατα συστήθηκε στην τοπική κοινωνία της ΒΑ Χαλκιδικής, μέσα από την πανελλήνια έρευνα που πραγματοποίησε σε συνεργασία με φορείς και επιχειρήσεις για το επαγγελματικό και κοινωνικό συνάμα status του γυναικείου πληθυσμού.

Η δύναμη του Women On Top είναι οι μέντορές του. Γυναίκες με μια επιτυχημένη πορεία στο βιογραφικό τους και με μια ξεχωριστή ευαισθησία. H Πολυτίμη Μαρκογιαννάκη, κατάγεται και ζει στη βόρεια Χαλκιδική, και είναι μια μέντορας στο WoT. Μίλησε στο XalkidikiPolitiki για τον ρόλο της στην οργάνωση και τη διάθεση προσφοράς που υπάρχει από κάθε γυναίκα, προς κάθε γυναίκα που θέλει να αλλάξει τη ζωή της.

  1. Ποιους σκοπούς επιτελεί η οργάνωση Women On Top

Το WoT είναι ένας οργανισμός για την επαγγελματική και οικονομική ενδυνάμωση των γυναικών και την ισότητα στην εργασία. Όραμα, ένας κόσμος στον οποίο οι γυναίκες και τα κορίτσια έχουν τη δυνατότητα να γίνουν αυτό που μπορούν και θέλουν να είναι. Αποστολή, να συμβάλει στο να έχουν όλες ίσες ευκαιρίες στη δημόσια ζωή, μέσα από την ατομική ενδυνάμωση και την αλλαγή στο εκπαιδευτικό, εργασιακό και κοινωνικό τους περιβάλλον.

 

  1. Ποιος ο ρόλος σας ως μέντορα; Τι ακριβώς καλείστε να κάνετε;

Είμαι πολιτικός επιστήμονας (Α.Π.Θ) με μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων και ιδιοκτήτρια του Aristotle’s Paths travel agency, τοπικό πρακτορείο με έδρα το Δ. Αριστοτέλη. Έχω αρκετά χρόνια προϋπηρεσίας στον τουριστικό τομέα, αρθρογραφώ στο πεδίο των εναλλακτικών μορφών τουρισμού όπου κατέχω και επιστημονική δημοσίευση στην Ανάπτυξη του καταδυτικού Τουρισμού στη Β.Α Χαλκιδική.

Η εταιρεία μου κατόρθωσε από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας να κερδίσει το χρυσό βραβείο αριστείας από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ενώ έχω βράβευση Σ.Ε.Γ.Ε στον τομέα της γυναικείας επιχειρηματικότητας. Είμαι μέλος οργανισμών όπως ο Σ.Ε.Γ.Ε και η Ένωση Γυναικών για τον πολιτισμό και τον Τουρισμό.

Συνολικά σε Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα έχω 23 χρόνια προϋπηρεσίας. Παράλληλα είμαι μητέρα 2 ανήλικων παιδιών του Αντώνη ετών 15 και της Δούκισσας- Σοφία ετών 7. Έχω δεχτεί η ίδια πολλές προκλήσεις και εμπόδια στον επαγγελματικό στίβο ενώ γνωρίζω πολύ καλά τα ιδιαίτερα “βάρη ” μιας μητέρας και τα στενά όρια του επιχειρείν στην ελληνική επαρχία. Ευελπιστώ να δώσω δύναμη, κουράγιο αλλά και την εμπειρία μου που απέκτησα όχι μόνο από τις σπουδές μου αλλά και από την επαγγελματική μου σταδιοδρομία σε μία γυναίκα που επιθυμεί να πραγματοποιήσει το όραμα της. Πιστεύω στην σωστή οργάνωση, στη δύναμη της ομάδας και πως τα πιο δύσκολα εμπόδια τα βάζουμε οι ίδιοι στον εαυτό μας. Παράλληλα έχοντας βιώσει η ίδια την ανεργία και την αποχή από την εργασία για λόγους φροντίδας και μέριμνας, επιθυμώ να βοηθήσω από τη σωστή σύνταξη ενός βιογραφικού, τις εταιρείες που μπορεί κάποιος να απευθυνθεί αλλά και ενημέρωση πάνω σε προγράμματα που υπάρχουν και στοχεύουν στην ανάπτυξη γνώσεων, αλλά και βοήθεια ανάμεσα στο balance επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Κυρίως όμως η συνεργάτιδα μου σίγουρα θα έχει θα έχει από εμένα μην εγκαταλείψεις, είσαι δυνατή και θα τα καταφέρεις, μαζί θα βρούμε λύσεις.

 

  1. Πώς βλέπουν οι γυναίκες της ΒΑ Χαλκιδικής τους νέους δρόμους που ανοίγει για όλες το WoP

Υπάρχει η δυνατότητα να συμμετέχουν σε εξαιρετικές δράσεις που στοχεύουν στην κατάκτηση γνώσεων, σύνδεσης με την αγορά εργασίας αλλά και ενδυνάμωσης- σύσφιξης σχέσεων.

Ξεχωρίσαμε α) Μαθήματα Οικονομίας / επιμόρφωση χρηματοοικονομικής ανθεκτικότητα,  9μηνος κύκλος επιμόρφωσης σε συνεργασία με την Alpha Bank, που απευθύνεται σε γυναίκες άνω των 18 ετών και έχει ως στόχο την ανάπτυξη της χρηματοοικονομικής τους ανθεκτικότητας, την εξοικείωσή τους με βασικές αρχές χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων που θα τις βοηθήσουν να διαχειριστούν το οικονομικό τους μέλλον με αυτοπεποίθηση. β) Ready to work, tο πρόγραμμα επιμόρφωσης και ενίσχυσης της απασχολησιμότητας του Women On Top, σε συνεργασία με τον ξενοδοχειακό Όμιλο Sani/Ikos, δίνει σε 30 γυναίκες τα εργαλεία που χρειάζονται ώστε να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας και να βρουν μια δουλειά στον δυναμικά αναπτυσσόμενο κλάδο του τουρισμού. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι απόφοιτες θα έχουν την ευκαιρία να ενταχθούν στο ανθρώπινο δυναμικό του Ομίλου Sani/Ikos. γ) Προσωπικά ξεχωρίζω τη δράση #στοραφι ιντερνετική συνάντηση-  ανάγνωσης βιβλίων.

 

  1. Μετά την επαφή που ξεκίνησε με τις κυρίες της περιοχής, έχει αλλάξει κάτι; Τι έχει πέσει στη δική σας αντίληψη;

Δεν μπορούν να αλλάξουν όλα από τη μία μέρα στην άλλη , βρισκόμαστε στο 2024 και κουβεντιάζουμε σε εθνικό επίπεδο τη Γυναικεία Επιχειρηματικότητα, υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό αναλφάβητων γυναικών στην τεχνολογία, οι κοινωνικές δομές δυστυχώς δε βοηθάνε όσο θα έπρεπε, τα ‘βάρη’ μας ως γυναίκες είναι πολλαπλά μας ωθούν σε ένα multitasking χωρίς τέλος. Πρέπει όμως να εκμεταλλευτούμε κάθε βοήθεια που μπορούμε να λάβουμε, να επεκτείνουμε τις γνώσεις μας, να συνδεθούμε με την αγορά εργασίας, να στηρίζουμε η μία την άλλη, να βοηθάμε σε περιπτώσεις που υπάρχει ελλιπής ενημέρωση. ‘Ώστε στα επόμενα χρόνια να μπορούμε να μιλήσουμε για απτά αποτελέσματα, κοινωνικά και οικονομικά. Δεν υπάρχει γυναικεία χειραφέτηση χωρίς οικονομική ανεξαρτησία.

 

  1. Τι χρειάζεται κατά τη γνώμη σας για να αλλάξει η θέση της γυναίκας προς το καλύτερο στη δική σας περιοχή.

Σαφώς να έχει οικονομική ανεξαρτησία ενώ παράλληλα να  αναπτυχθούν σχέσεις αλληλεγγύης μέσα στον κοινωνικό ιστό με τη μορφή ενδυνάμωσης και χειραφέτησης.