Φορτωμένες με πληρωμές και φορο-υποχρεώσεις είναι οι τελευταίες ημέρες του Φεβρουαρίου για τους φορολογουμένους, με την «καμπάνα» να χτυπά πιο δυνατά για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι εάν χάσουν κάποια από τις προθεσμίες θα βρεθούν αντιμέτωποι με έξτρα φόρους και πρόστιμα.

Ειδικότερα, οι φορολογούμενοι που αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα τύπου Airbnb θα πρέπει σήμερα να υποβάλουν τη δήλωση στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τις μισθώσεις του Ιανουαρίου, ενώ έως τις 28 Φεβρουαρίου θα πρέπει να οριστικοποιήσουν τα στοιχεία των ακινήτων τους και των εισοδημάτων που απέκτησαν το 2023 στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής της ΑΑΔΕ προκειμένου να μη φορολογηθούν για εισοδήματα που δεν έχουν εισπράξει.

Την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου εκπνέει η προθεσμία για τους φορολογουμένους με ασφαλισμένες κατοικίες οι οποίοι για να «κλειδώσουν» την έκπτωση έως 10% στον εφετινό λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στην πλατφόρμα myProperty. Στις 29 Φεβρουαρίου εκπνέει η προθεσμία πληρωμής της τελευταίας δόσης του ΕΝΦΙΑ του 2023, ενώ στα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα λάβουν το «ραβασάκι» του ΕΝΦΙΑ για το 2024, το οποίο θα μπορεί να εξοφληθεί σε 11 μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται στις 30 Απριλίου 2024.

Κρίσιμες ημερομηνίες

Η κλεψύδρα αδειάζει για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν ανοιχτούς «λογαριασμούς» με την Εφορία:

1.    Bραχυχρόνια Μίσθωση Ακινήτων.

Εκπνέει σήμερα η προθεσμία που έχουν οι ιδιοκτήτες ή διαχειριστές ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης για να υποβάλουν δηλώσεις Βραχυχρόνιας Διαμονής για τις μισθώσεις και τα έσοδα του Ιανουαρίου.

Ο νόμος προβλέπει ότι η σχετική υποχρέωση πρέπει να πραγματοποιηθεί μέχρι τις 20 του επόμενου μήνα από την ημέρα αναχώρησης του μισθωτή από το «Ακίνητο». Σε περίπτωση ακύρωσης της βραχυχρόνιας μίσθωσης και όταν βάσει πολιτικής ακύρωσης προβλέπεται καταβολή ποσού μισθώματος από τον μισθωτή, υποβάλλεται αρχική «Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής» μέχρι τις 20 του επόμενου μήνα από την ακύρωση.

2.    Αίτηση για έκπτωση έως 10% στον ΕΝΦΙΑ.

Μέχρι την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024 θα πρέπει οι ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι έχουν ασφαλίσει τα ακίνητά τους για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα να υποβάλουν αίτηση στο myProperty για να λάβουν την έκπτωση έως 10% στον ΕΝΦΙΑ.

Αφού ολοκληρωθούν οι αιτήσεις των ιδιοκτητών ακινήτων, οι ασφαλιστικές εταιρείες θα πρέπει έως τις 11 Μαρτίου 2024 να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία που αναγράφονται.

Ειδικά για την εφετινή εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ, την έκπτωση έως 10% θα δικαιούνται όσοι έχουν ασφαλίσει πλήρως τα ακίνητά τους για τουλάχιστον 900 ευρώ ανά τετραγωνικό.

3.    Οριστικοποίηση Μητρώου Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής.

Μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2024 όσοι αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα τύπου Airbnb θα πρέπει να οριστικοποιήσουν τις δηλώσεις που είχαν υποβάλει το 2023 στο μητρώο της ΑΑΔΕ.

Οσοι δεν το πράξουν κινδυνεύουν να φορολογηθούν στο 100% των εισοδημάτων που έχουν δηλωθεί με τις αρχικές δηλώσεις ακόμα και εάν τα έχουν εισπράξει.

4.    Τελευταία δόση ΕΝΦΙΑ.

Στις 29 Φεβρουαρίου λήγει η προθεσμία για την πληρωμή της δέκατης και τελευταίας δόσης του ΕΝΦΙΑ του 2023. Από την 1η Μαρτίου πέφτει πρόστιμο για εκπρόθεσμη πληρωμή.

Premium έκδοση ΤΑ ΝΕΑ