Στη Βουλή αναμένεται να κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα η διάταξη που θα επιτρέψει στην ΑΑΔΕ να προσυμπληρώσει τη δήλωση Ε1 για περίπου 1.000.000 φορολογούμενους. Με την ψήφιση της σχετικής διάταξης, η φορολογική διοίκηση θα εκδώσει τις σχετικές αποφάσεις και αμέσως μετά θα αποστείλει ηλεκτρονικό μήνυμα στο οποίο θα αναφέρεται ότι οι κωδικοί της δήλωσης τους έχουν προσυμπληρωθεί. Θα τονίζεται επίσης ότι έχουν τη δυνατότητα αλλαγών μέχρι τις 30 Ιουνίου (καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων).

Οσοι λοιπόν λάβουν το μήνυμα και δεν προχωρήσουν σε αλλαγές, η δήλωσή τους θα θεωρηθεί υποβληθείσα κατά την 30ή Ιουνίου και μπορούν απλά να αναμένουν το εκκαθαριστικό σημείωμα.

Οι κωδικοί που θα προσυμπληρωθούν αφορούν τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις (γίνεται και σήμερα), τόκους καταθέσεων, φόρους που έχουν παρακρατηθεί, τα στοιχεία για κατοικίες και οχήματα, δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, δαπάνες αποπληρωμής δανείων και πιστωτικών καρτών, αυτοτελώς φορολογούμενα ή απαλλασσόμενα από τον φόρο εισοδήματα, καταναλωτικές δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν καθώς και συναλλαγές με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής που μειώνουν τον φόρο. Ειδικότερα:

1. Εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις. Ο πίνακας 4Α, του εντύπου θα είναι συμπληρωμένος με το καθαρό ποσό των φορολογητέων αποδοχών του προηγούμενου έτους.

2. Φόροι που παρακρατήθηκαν. Επίσης στον πίνακα 4Α, θα έχουν συμπληρωθεί οι κωδικοί με τα ποσά των φόρων εισοδήματος που παρακρατήθηκαν από τις φορολογητέες αποδοχές του προηγούμενου έτους

3. Τόκοι καταθέσεων. Ο πίνακας 4Δ1, θα είναι προσυμπληρωμένος με τους τόκους των καταθέσεων που πιστώθηκαν το προηγούμενο έτος από τις τράπεζες. Δηλαδή, δεν χρειάζεται να τις ανασύρει από το αναδυόμενο παράθυρο και να τις προσθέσει στους κωδικούς ο υπόχρεος.

4. Φόροι από τόκους. Θα προσυμπληρωθούν οι φόροι που παρακρατήθηκαν από τους τόκους καταθέσεων (στον ίδιο πίνακα).

5. Ακίνητα. Στον πίνακα 5 που προσυμπληρώνονται τα στοιχεία για τις κατοικίες στις οποίες διέμειναν κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους οι φορολογούμενοι, ώστε να προσδιοριστεί η ετήσια αντικειμενική δαπάνη (τεκμήρια διαβίωσης), θα είναι όλα προσυμπληρωμένα (κύριας και δευτερεύουσας κατοικίας του φορολογούμενου και της συζύγου του). Σημειώνεται ότι τα στοιχεία λαμβάνονται από τις περυσινές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.

6. Οχήματα και περιουσιακά στοιχεία. Επίσης στον πίνακα 5 θα είναι προσυμπληρωμένα όλα τα περιουσιακά στοιχεία που αφορούν σε ΙΧ αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, αεροσκάφη, πισίνες, που είχαν οι φορολογούμενοι κατά το 2023, προκειμένου να συνυπολογιστούν στα τεκμήρια διαβίωσης.

7. Δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων. Θα προσυμπληρωθούν και τα ποσά που καταβλήθηκαν το 2023 για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, βάσει των στοιχείων που θα συγκεντρώσει η ΑΑΔΕ μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου από όλα τα ιδιωτικά σχολεία.

8. Αποπληρωμή δανείων. Στον πίνακα 5.2 τα ποσά των τεκμηρίων απόκτησης περιουσιακών στοιχείων θα είναι προσυμπληρωμένα τα ποσά που καταβλήθηκαν το 2023 για την αποπληρωμή δόσεων στεγαστικών, προσωπικών ή καταναλωτικών δανείων και πιστωτικών καρτών.

9. Καταναλωτικές δαπάνες. Στον πίνακα 7 και στους κωδικούς 049-050, θα είναι προσυμπληρωμένο, για κάθε υπόχρεο το άθροισμα από τα ποσά που κατέβαλε το 2023 για την εξόφληση, μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών διάφορων συναλλαγών.

10. Τεκμήρια. Ο πίνακας 6 στον οποίο συμπληρώνονται τα ποσά που καλύπτουν τεκμήρια θα είναι προσυμπληρωμένος. Συγκεκριμένα θα συμπληρωθούν οι κωδικοί που αφορούν στα ποσά των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων που ελήφθησαν το 2023, καθώς και τα ποσά εισοδημάτων που είτε φορολογούνται αυτοτελώς είτε απαλλάσσονται του φόρου, όπως επιδόματα τέκνων, μισθοί – συντάξεις αναπήρων, τόκοι ομολόγων ή εντόκων γραμματίων κ.λπ.

11. Τέκνα. Ο πίνακας 8 που αφορά στα στοιχεία των ανηλίκων ή ενηλίκων εξαρτώμενων τέκνων της οικογενείας του φορολογούμενου θα είναι προσυμπληρωμένος.

capital.gr