Με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης θα συνεχιστεί την Τρίτη 19, Μαρτίου η δίκη για την υπόθεση βιασμού και μαστροπείας της 12χρόνης από τα Σεπόλια,  με φόντο τις αντιδράσεις για την εισαγγελική πρόταση που απαλλάσσει τον Ηλία Μίχο λόγω αμφιβολιών για τα βαρύτερα αδικήματα.

Τον τελικό λόγο επί της ενοχής ή μη των κατηγορουμένων, τον έχει το Δικαστήριο και όλοι περιμένουν την απόφαση, προσδοκώντας ότι θα ανατραπεί η εισαγγελική πρόταση, η οποία εκτός του ότι απαλλάσσει τον βασικό κατηγορούμενο, βάζει στο «κάδρο» ως κεντρικό πρόσωπο στην εκμετάλλευση της 12χρονης την ίδια της τη μητέρα.

«Δεν  καταλαβαίνω πως ζήτησε να μη διωχτεί για τον βιασμό»

«Υπάρχει η κατάθεση της 12χρονης που περιγράφει τον βιασμό της. Λέει πως της έδειξε τα όπλα και την απείλησε πως εάν δεν συνευρεθεί μαζί του θα την κάνει ρεζίλι στη γειτονιά. Το παιδί περιγράφει τον βιασμό του. Δεν καταλαβαίνω πως ζήτησε να μη διωχτεί για τον βιασμό. Δεν αιτιολόγησε με κάποιον άλλο τρόπο την απόφασή της. Είπε αθώος λόγω αμφιβολιών. Ποιες αμφιβολίες; Για τη μαστροπεία είπε να κηρυχθεί ένοχος. Ένας από τους τρόπους είναι η διευκόλυνση», σημείωσε ο δικηγόρος της μητέρας της 12χρονης, Απόστολος Λύτρας, μιλώντας στο MEGA και το «Ακόμα Δεν Είδες Τίποτα».

«Σε όσα αφορούν τη μητέρα, έχουν εξετάσει το παιδί παιδοψυχολόγοι και είπαν πως το παιδί λέει συνολικά την αλήθεια. Και για την μητέρα το παρέβλεψε και προτείνει την πλήρη ενοχή της. Η προσωπική μου άποψη είναι πως το δικαστήριο δεν θα υιοθετήσει αυτήν την πρόταση».

«Η 12χρονη είναι ψυχολογικά πολύ χάλια»

Η Ασπασία Ταραχοπούλου, δικηγόρος της 12χρονης, είπε: «Το παιδί ξέρει τι έχει συμβεί και ψυχολογικά είναι πολύ χάλια. Έχουμε κατηγορηθεί οι συνήγοροι κατηγορίας πως διαρρέουμε στοιχεία από όσα διαδραματίζονται στη δίκη ενώ βγαίνει μία συγκεκριμένη συνάδελφος που λέει όλα όσα κατά τη γνώμη της αποδεικνύουν τη μη ύπαρξη βιασμού. Επίσης, θέλω να πω πως η δήλωση από τη δικηγόρο των εντολέων πως το παιδί επέλεξε αυτόν τον τρόπο ζωής, δεν το επέλεξε. Χειραγωγήθηκε. Προσπάθησε να τη βελτιώσει τη δήλωση μετά».

Από την πλευρά της η Βάσω Πανταζή, δικηγόρος των κατηγορούμενων, η οποία σχολιάστηκε αρκετά για τη δήλωση της, είπε:

«Είναι μία δίκη κεκλεισμένων θυρών. Δεν είναι δυνατόν σαν κοινωνία κάθε φορά που δεν μας αρέσει μία απόφαση να δημιουργούνται όχλο πίεσης των δικαστών. Εγώ στοχοποιήθηκα με έναν  τίτλο που δεν τον δεν είπα ποτέ. Ο τίτλος ήταν  ‘’η 12χρονη επέλεξε να εκδίδεται’’ ενώ εγώ είπα ‘’Δυστυχώς για όλους μας, αυτό το κορίτσι έκανε μία συγκεκριμένη επιλογή για να επιβιώσει’’. Η κ. Ταραχοπούλου ξέρει πολύ καλά τι είπα. Δεν είναι ατυχής η δήλωση μου. Εννοείται πως δεν υπάρχει συναίνεση από το παιδί. Εμένα οι εντολείς μου δεν διώκονται για βιασμό αλλά πως φέρεται να συνευρέθηκαν με ανήλικο άτομο. ‘’Χτυπάμε’’ μία εισαγγελική πρόταση που στηρίζεται σε έναν νόμο».

Η Άννα Ζαΐρη, αντιεισαγγελέας Αρείου Πάγου επί τιμή και πρώην πρόεδρος ένωσης εισαγγελέων, μιλώντας στην εκπομπή και αυτή, είπε: «Υπό κανονικές συνθήκες δεν θα έπρεπε να έχουμε μάθει τίποτα έξω από τη συνεδρίαση. Δεν μπορούμε να πούμε τίποτα γιατί δεν γνωρίζουμε ολόκληρη την εικόνα από το δικαστήριο. Δεν μπορώ να μπορώ στη σκέψη της εισαγγελέως καθώς μπορεί με τα υπόλοιπα στοιχεία να κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα».

Η ποινή του Μίχου αν υιοθετηθεί η πρόταση της εισαγγελέως

«Ο κάθε κατηγορούμενος έχει το δικαίωμα υπεράσπισης», είπε από την πλευρά του ο γνωστός ποινικολόγος, Γιάννης Γλύκας, ο οποίος μιλώντας στον ΑΝΤ1, σημείωσε πως, «η πρόταση της εισαγγελέως δεν είναι δεσμευτική» και εξήγησε ότι, «το αδίκημα του βιασμού πρέπει να περιέχει είτε βία είτε απειλή».

Κρατώντας αποστάσεις από τα όσα γίνονται στην κεκλεισμένων των θυρών δίκη για την υπόθεση της 12χρονης, είπε ότι, στη δικογραφία υπάρχουν αναφορές για «κατοχή πορνογραφικού υλικού και διευκόλυνση μαστροπείας».

«Αν υιοθετηθεί η εισαγγελική πρόταση θα καταδικαστεί σε πάνω από 20 χρόνια κάθειρξης εκ των οποίων θα εκτίσει τα 4/5  ή 3/5», απάντησε σε ερώτημα σχετικά με την πιθανή ποινή, για τον βασικό κατηγορούμενο, εξηγώντας πως ο νόμος είναι αυστηρός και είναι νόμος του 2021, καθώς ο νέος ποινικός κώδικας θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Μαΐου.

πηγή in.gr