Ξεκινούν από την 1η Απριλίου οι νέες χρεώσεις στις διαγνωστικές εξετάσεις ανά παραπεμπτικό υπέρ ΕΟΠΥΥ όπως προβλέπει το Ερανιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, που αναμένεται να προωθηθεί προς ψήφιση το επόμενο διάστημα.

Έτσι από την 1η Απριλίου οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού εκτός από τη συμμετοχή τους θα πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους στα συμβεβλημένα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια αλλά στους κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς, 1 ευρώ ανά παραπεμπτικό για εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων βιολογικών υλικών και 3 ευρώ ανά παραπεμπτικό για εκτέλεση απεικονιστικών ελέγχων.

Όσοι ασθενείς απευθύνονται στις δημόσιες υγειονομικές δομές (νοσοκομεία, κέντρα υγείας κλπ) η συμμετοχή τους θα είναι μηδενική.

Πρόκειται για μία νέα επιβάρυνση που θα προστίθεται στις ήδη υπάρχουσες συμμετοχές γεγονός που θα αναβράζει το κόστος ειδικά για όσους πάσχουν από χρόνια νοσήματα και χρειάζονται συχνά έλεγχο.

Ταυτόχρονα πάντως είναι απορίας άξιον πως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας καλεί τους πολίτες να απευθύνονται στις δημόσιες δομές εάν θέλουν να μην καταβάλουν το νέο χαράτσι, καθώς ήδη επικρατεί μεγάλος συνωστισμός και ταλαιπωρία των ασθενών και του υγειονομικού προσωπικού στα νοσοκομεία, ιδιαίτερα τις ημέρες της εφημερίας, για να μπορούν να παράσχουν και Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Τι προβλέπει το άρθρο 25

Ειδικότερα όπως αναφέρεται στο άρθρο 25 του Ερανιστικού νομοσχεδίου οι δικαιούχοι περίθαλψης του ΕΟΠΥΥ καταβάλλουν από την 1η.4.2024 στα «συμβεβλημένα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και στους κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς ένα (1) ευρώ ανά παραπεμπτικό για την εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων βιολογικών υλικών και τρία (3) ευρώ ανά παραπεμπτικό για την εκτέλεση απεικονιστικών ελέγχων».

Διευκρινίζεται μάλιστα ότι τα έσοδα που εισπράττονται από τα συμβεβλημένα διαγνωστικά κέντρα και τους κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς «απομειώνουν ισόποσα τη δαπάνη εκάστοτε παρόχου που υποβάλλεται προς αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ».

Όσα δηλαδή θα καταβάλουν οι πολίτες θα απομειώνουν το γνωστό clawback στα διαγνωστικά εργαστήρια και κέντρα, που αποτελεί την υποχρεωτική επιστροφή χρημάτων στον ΕΟΠΥΥ με την υπέρβαση της προϋπολογισθείσας δαπάνης.

ethnos.gr