Την πρωτοβουλία να ενημερώσει τους δημότες Κασσάνδρας και όχι μόνο στο θέμα δωρεάς μυελού των οστών, αναλαμβάνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φούρκας μέσα από την εκδήλωση της Κυριακής, 31 Μαρτίου, στις 12.00 το μεσημέρι, στην αίθουσα “Αθηναίος Φλωρίνης”.

Τα μέλη του Συλλόγου συνεργάστηκαν με τον Σύλλογο Όραμα Ελπίδας ώστε να υπάρξει εκτενεής ενημέρωση πάνω σε ένα θέμα που από πολλούς ως σήμερα θεωρείται ταμπού με την ψευδή αίσθηση της επικινδυνότητας. Ωστόσο, όπως οι περισσότεροι γνωρίζουν πλέον, το να γίνει δότης μυελού των οστών είναι μια απλή διαδικασία και καθόλου επικίνδυνη.

Όπως μας εξηγεί η πρόεδρος του Π.Σ. Φούρκαςς, Ιφιγένεια Νικολάου, την Κυριακή θα έχει την ευκαιρία όπως παρακολουθήσει την εκδήλωση να ενημερωθεί με κάθε λεπτομέρεια και να λύσει όλες τις απορίες του, αλλά παράλληλα θα μπορεί να δώσει δείγμα στοματικού επιχρίσματος (σιέλου) ώστε να καταχωρηθεί  ανώνυμα στο Εθνικό και Παγκόσμιο Αρχείο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών. Σε αυτό το αρχείο βρίσκονται οι ελπίδες των ασθενών που χρειάζονται μεταμόσχευση μυελού των οστών από όλο τον κόσμο.

Οι δράσεις του Πολιστισκού Συλλόγου Φούρκας συνεχίζονται σε κοινωνικό επίπεδο με ημερίδα επαγγελματικού προσανατολισμού για παιδιά, στις 16 Απριλίου, καθώς με τακτικές αιμοδοσίες το επόμενο διάστημα.

Περισσότεροι από 60.000 Έλληνες είναι εθελοντές δότες μυελού των οστών, ωστόσο το Εθνικό Μητρώο χρειάζεται να έχει τουλάχιστον άλλους 120.000 εθελοντές προκειμένου να εξασφαλίζεται η εύρεση συμβατού δότη για κάθε ασθενή που χρειάζεται μεταμόσχευση μυελού των οστών. Από τους 60.000 δότες του Εθνικού Μητρώου, 60 συνάνθρωποί μας βρέθηκαν συμβατοί και χάρισαν ζωή, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, σε Έλληνες ασθενείς.