Συνήθως τα συμπληρώματα πρωτεΐνης όπως η κρεατίνη και η πρωτεΐνη ορού γάλακτος δεν θα τα βρείτε σε κάποιο γυμναστήριο. Ο κάθε αθλητής επιμελείται για τη προσωπική του διατροφή και την συνδυάζει με την κατανάλωση πρωτεϊνούχων σκευασμάτων βελτιώνοντας την φυσική του κατάσταση. Αυτά τα σκευάσματα όταν καταναλώνονται με τον σωστό τρόπο και με την καθοδηγήσει ειδικού διατροφολόγου, μπορούν να βελτιώσουν τον μεταβολισμό των αθλητών και να αυξήσουν την μυϊκή τους δύναμη. Η κρεατίνη και η πρωτεΐνη ορού γάλακτος είναι δύο από τα πιο δημοφιλή συμπληρώματα. Παρακάτω θα δούμε μερικά από τα οφέλη όπως και τα πιθανά μειονεκτήματά τους.

 

Η φυσική διατροφή βοηθά το σώμα σας να παράγει ενέργεια, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια ασκήσεων υψηλής έντασης. Η κρεατίνη αυξάνει τα αποθέματα φωσφοκρεατίνης στους μυς , που ενεργοποιείται όταν οι μύες σας απαιτήσουν περισσότερη ενέργεια. Αυτό φαίνεται άμεσα κατά την προπόνηση και την βελτίωση της αντοχής και απόδοσης,  κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων όπως η άρση βαρών, το σπριντ και η διαλειμματική προπόνηση.

 

Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος την συναντάμε κυρίως σε γαλακτοκομικά προϊόντα. Απορροφάτε γρήγορα και είναι μία πλήρης πηγή πρωτεΐνης, που σημαίνει ότι περιέχει και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα του σώματος. Αυτά τα αμινοξέα είναι ζωτικής σημασίας για την οικοδόμηση και την αποκατάσταση των τραυματισμένων μυών. Η κατανάλωση πρωτεΐνης ορού γάλακτος, ειδικά μετά από μια προπόνηση, μπορεί να βοηθήσει στη πρωτεϊνική σύνθεση των μυών, μία διαδικασία με την οποία το σώμα μας χρησιμοποιεί αμινοξέα για να χτίσει και να επισκευάσει μυϊκό ιστό. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη μυϊκή μάζα και ταχύτερη ανάρρωση από την άσκηση.

 

Οφέλη από το συνδυασμό κρεατίνης και πρωτεΐνης ορού γάλακτος

 

Η κρεατίνη παρέχει την ενέργεια που χρειάζεται ο οργανισμός περισσότερο κατά τη διάρκεια της προπόνησης, ενώ η πρωτεΐνη ορού γάλακτος παρέχει τα δομικά στοιχεία για την ανάπτυξη και την αποκατάσταση των μυών. Αυτός ο συνδυασμός μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τα αποτελέσματα της προπόνησής σας.

 

Μελέτες έχουν δείξει ότι ο συνδυασμός κρεατίνης και πρωτεΐνης ορού γάλακτος μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της δύναμης και της μυϊκής μάζας σε σύγκριση με τη χρήση οποιουδήποτε άλλου συμπληρώματος.

 

Οι ιδιότητες της πρωτεΐνης ορού γάλακτος που χτίζει τους μυς σε συνδυασμό με την ικανότητα της κρεατίνης να μειώνει την κόπωση μπορούν να επιταχύνουν την αποκατάσταση μετά από έντονες προπονήσεις.

 

Είναι ασφαλή για την υγεία σας;

 

Η κρεατίνη και η πρωτεΐνη ορού γάλακτος θεωρούνται γενικά ασφαλή για υγιείς ενήλικες όταν καταναλώνονται σε συνιστώμενες δόσεις. Ωστόσο υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη:

 

Συμβουλευτείτε έναν γιατρό: Πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε νέο συμπλήρωμα, ειδικά εάν έχετε υποκείμενες παθήσεις, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλές για εσάς.

 

Διατροφή: Τα συμπληρώματα δεν αντικαθιστούν την καθημερινή τροφή μας. Πρέπει παράλληλα να έχουμε επιλέξει μια ισορροπημένη διατροφή που θα είναι κατάλληλη για τις φυσικές μας ανάγκες. Γι’ αυτό τον λόγο επιβάλλεται πρώτα μια επίσκεψη σε ένα ειδικό διατροφολόγο όπου θα μας καθοδηγήσει σωστά.

 

Πιθανές παρενέργειες: Σε ορισμένα άτομα μπορεί να εμφανιστούν μικρές παρενέργειες όπως φούσκωμα, αέρια και κράμπες στο στομάχι, ειδικά  όταν υπερβαίνουμε την δοσολογία των πρωτεϊνών. Επίσης τα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να έχουν δυσκολία στην πέψη της πρωτεΐνης ορού γάλακτος.