Ο πρωτογενής τομέας στη χώρα μας θα πηγαίνει όλο και καλύτερα, προέβλεψε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, σε ομιλία του σε επετειακή συνεδρίαση της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών -ΕΘΕΑΣ (συμπληρώθηκαν τρία χρόνια από την υπογραφή του καταστατικού ίδρυσής της). Απόδειξη της καλής πορείας είναι το γεγονός ότι το αγροτικό ισοζύγιο είναι ενεργητικό μετά από δεκαετίες, υπογράμμισε.

«Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα στην αγροτική ανάπτυξη, έχουμε προχωρήσει σε πολλά πράγματα χάρη και στην ΕΘΕΑΣ, χάρη στη δουλειά των υπαλλήλων του υπουργείου και την κατεύθυνση που δίνει η πολιτική ηγεσία του», ανέφερε εισαγωγικώς, αναγνωρίζοντας, ταυτοχρόνως, ότι «υπάρχουν ζητήματα στην αγροτική πολιτική που δεν έχουν επιλυθεί, αλλά και πολλές δυνατότητες».

Σε κάθε περίπτωση, συνέχισε, «είμαστε περήφανοι γιατί μετά από δεκαετίες που ήταν παθητικό το αγροτικό ισοζύγιο, τώρα για σειρά ετών είναι ενεργητικό, εξάγουμε πολύ περισσότερα αγροτικά προϊόντα από όσα εισάγουμε. Ο μύθος, “η Ελλάδα δεν παράγει τίποτε”, έχει καταρριφθεί. Και παράγει και εξάγει».

Θέτοντας, παραλλήλως το ερώτημα, πώς τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα κέρδισαν την εγχώρια αλλά και τις διεθνείς αγορές, εξήγησε ότι αυτό οφείλεται εν πολλοίς στο ότι «υπάρχουν επιχειρήσεις που πατούν στα πόδια τους, υπάρχουν αγρότες που παράγουν προϊόντα που μπορούν να είναι ανταγωνιστικά, υπάρχει μια τέτοια κατεύθυνση στο σύνολο του αγροτικού κόσμου. Ο ρόλος των συνεταιρισμών εδώ, είναι καθοριστικός», δήλωσε.

Βεβαίως, συμπλήρωσε, «ένα από τα μεγάλα παραγωγικά προβλήματα που έχει η χώρα μας είναι η μεγάλη κατάτμηση του κλήρου, η μεγάλη κατάτμηση των αγροτικών εδαφών. Πάρα πολλοί μικροϊδιοκτήτες και μικροπαραγωγοί. Αυτοί είναι αδύνατον να κάνουν ανταγωνιστικά προϊόντα». Ωστόσο, «ο τρόπος για να κάνουν ανταγωνιστικά προϊόντα είναι να συνενωθούν και να επιτυγχάνουν οικονομίες κλίμακος σε όλα τα επίπεδα (μηχανήματα, προϊόντα φυτοπροστασίας, λιπάσματα), επίσης (να επιτυγχάνουν) εμπορική πολιτική, διείσδυση στις αγορές, δίκτυο πώλησης, υπεράσπιση του προϊόντος τους απέναντι σε εμπόρους. Αυτός είναι ο ρόλος της ΕΘΕΑΣ, αυτός είναι ο ρόλος των συνεταιρισμών».

Ο χαιρετισμός έκλεισε με τον υπουργό να εκφράζει τη «μεγάλη αισιοδοξία του» για τον πρωτογενή τομέα στην Ελλάδα, ο οποίος «θα πηγαίνει όλο και καλύτερα σε πάρα πολλά επίπεδα», όπως εκτίμησε. Στον Μ. Βορίδη απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα, τέλος, καθώς με την ιδιότητα του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είχε συμβάλει στην επανένωση του συνεταιριστικού κινήματος και τη θεσμοθέτηση της ΕΘΕΑΣ, σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της Ένωσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ