Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το ελαιόλαδο θα ενταχθεί στη λίστα των βασικών τροφίμων που απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ.

Η απόφαση αυτή αποτελεί μέρος της στρατηγικής της κυβέρνησης για τον περιορισμό του πληθωρισμού εν μέσω της συνεχιζόμενης κρίσης λόγω του αυξημένου κόστους ζωής.

Το νέο μέτρο πρόκειται να εφαρμοστεί μέσα στον Ιανουάριο, με νομοθετική ρύθμιση που θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης χωρίς να αναμένονται αντιρρήσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Θυμίζουμε ότι η Ισπανία είχε μέχρι σήμερα ΦΠΑ 5% στο ελαιόλαδο. Τώρα ακολουθεί το παράδειγμα της Πορτογαλίας που έχει και αυτή εφαρμόσει μηδενικό ΦΠΑ στο ελαιόλαδο.

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, η Ελλάδα έχει τον υψηλότερο ΦΠΑ μεταξύ των ελαιοπαραγωγικών χωρών της ΕΕ. Συγκεκριμένα η χώρα μας έχει ΦΠΑ στο ελαιόλαδο 13%, όταν η Γαλλία έχει 5,5% και η Ιταλία 4%.

Σε δηλώσεις που έκανε ο Ισπανός υπουργός Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων, Λουίς Πλάνας, πρότεινε στα σούπερ μάρκετ της χώρας να ξεκινήσουν να εφαρμόζουν το μηδενικό ΦΠΑ στο ελαιόλαδο και ας μην έχει ακόμη περάσει από την Βουλή η σχετική νομοθεσία.

Ακόμη τόνισε ότι η τιμή των τροφίμων είναι ένα πρόβλημα που προκαλεί μεγάλη ανησυχία για τους καταναλωτές και η κυβέρνηση προσπαθεί να το αντιμετωπίσει με τέτοιου είδους μέτρα.

Στην Ισπανία η κυβέρνηση θεωρεί ότι η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα είναι προς το συμφέρον όλων των πολιτών.

Επίσης η κυβέρνηση της Μαδρίτης ήδη εφαρμόζει μηδενικό ΦΠΑ στα φρούτα και τα λαχανικά. Πάντως  ο Ισπανός υπουργός, Λουίς Πλάνας, δεν έκανε αποδεκτή τη μείωση του ΦΠΑ στο κρέας και τα ψάρια.

πηγή agrotypos.gr